main logo
1834

Gorgan, acuzat de spionaj pentru Rusia: PCCOCS a deschis o cauză penală

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis o cauză penală în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj pentru Federația Rusă.

Gorgan, acuzat de spionaj pentru Rusia: PCCOCS a deschis o cauză penalăImagine simbol

Potrivit PCCOCS, investigațiile sunt în desfășurare pentru a identifica toate persoanele implicate în săvârșirea faptei infracționale, cu stabilirea caracterului și conținutului informației pretins transmise, cât și aprecierea impactului acestora asupra intereselor R. Moldova, transmite Știri.md.

„Orice acțiuni săvârșite contra intereselor R. Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale și securității de stat sunt investigate minuțios și complex de către procurori, prin aplicarea unor metode tactice orientate spre cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanțelor cauzei și pentru stabilirea adevărului. În acest sens, precizăm că fapta cu privire la pretinsele acțiuni subversive manifestate prin transmiterea unui stat străin și reprezentanților acestuia a unor date referitoare la sistemul național de apărare, formează obiectul unei cauze penale”, se arată în anunțul PCCOCS.

Precizăm că, potrivit jurnaliștilor The Insider, Igor Gorgan ar colabora cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU). Jurnaliștii au obținut accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care rezultă că primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.

Știri.md amintește că anterior, Procuratura Generală a solicitat informaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate referitor la activitatea lui Igor Gorgan, iar pe numele acestuia urmează să fie deschis un dosar de trădare de patrie.

Se întâmplă după ce în presă a apărut o investigaţie jurnalistică care relatează despre legătura lui Gorgan cu serviciile secrete ale Federaţiei Ruse. 

Potrivit jurnalişitlor de investigaţie din Rusia, Gorgan avea legătură cu colonelul rus Makarov, căruia îi transmitea detalii despre politica internă a R. Modova, dar şi despre vizitele unor oficiali de la Kiev. 

SIS a recunoscut autenticitatea informaţiilor, iar preşedinţia a afirmat că Gorgan trebuie pedepsit pentru trădare de patrie şi că acestuia îi vor fi retrase distincţiile primite anterior.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării