main logo
868

Gîlca: Poluarea aerului agravează evoluția infecțiilor respiratorii

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a comentat răspunsul Ministerului Mediului la interpelarea Primăriei Chișinău privind nivelul ridicat de poluare a aerului în municipiu.

Gîlca: Poluarea aerului agravează evoluția infecțiilor respiratoriiFoto: enews.md

Potrivit lui, răspunsul a fost unul "evaziv și stângaci", fără a menționa cauza principală și evidentă care, scrie Gîlca, este producerea energiei termice la CET-uri prin arderea păcurii, transmite Știri.md.

"Să fie clar tuturor, poluarea se datorează, în ordine descrescătoare:

1. Folosirea păcurii, depozitată de ani și ani și de calitate proastă, pentru energia termică în Chișinău (păcura este cel mai poluant combustibil). Țările UE au refuzat utilizarea păcurii și a cărbunelui, anume din cauza poluării excesive.

2. Industriile și fabricile care funcționează acum în baza combustibilului solid (păcură, cărbune, chiar peleți sau lemne - toate împreună sunt mai poluante decât gazul).

3. Poluarea din sectorul privat - gospodăriile casnice folosesc acum preponderent combustibil solid (lemne, cărbune, peleți), dar și oricare deșeuri care au proprietatea de a arde, inclusiv gunoi menajer și cauciucuri). Oamenii nu-și pot permite încălzirea cu gaz, care e foarte scump, chiar și cu acele compensații formale.

4. Mass-media a tirajat răspunsul autorităților centrale precum că prima cauză ar fi traficul din Chișinău (cu aluzie că "vinovatul" ar fi Primăria municipiului Chișinău). Serios?

Stimați guvernanți, traficul din Chișinău ar fi pe ultimul loc în lista cauzelor de poluare atmosferică. În Chișinău avem tot mai mult transport electric (troleibuze noi și mașini electrice), iar poluarea a apărut în zilele și în timpul vacanței școlare și universitare, când avem (foarte evident!) mult mai puțin trafic în Chișinău.

5. Desigur, presiunea atmosferică și înnorările din zilele trecute au creat "efectul de seră" - efecte atmosferice care ne-au făcut să observăm cât de poluat devine Chișinăul ca rezultat al utilizării păcurii (și nu a gazului, care este mai inofensiv).

6. Referitor la indicele prost al calității aerului în alte zone în afara Chișinăului - "întrebare de la un prieten": dacă Ministerul Mediului cunoaște pentru ce a acordat autorizație Uzinei Metalurgice de la Râbnița și cum monitorizează Guvernul de la Chișinău emisiile de la Râbnița?

Apropo, în perioada epidemiologică curentă (viroze cu complicații și epidemie de gripă nedeclarată de Ministerul Sănătății), poluarea atmosferică face doar să agraveze și să complice evoluția infecțiilor respiratorii, atât la copii, cât și la adulți", a scris Boris Gîlca.

Menționăm că nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat. Acesta depășește norma admisibilă. 

"Începând din data 30 decembrie, inclusiv până în ziua de astăzi, avem o majorare a poluării aerului, în special cu particulele PM10 mkm. Cota maximă a fost atinsă în data de 30 decembrie, când 2,8 ori a fost depășit standardul de calitate a acestor particule PM10 mkm. Pe 31 decembrie, 1 ianuarie, 2 ianuarie s-a menținut cam de două ori", a precizat șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu. 

Ieri, 3 ianuarie, Primăria Chișinău a transmis o scrisoare către Guvern în legătură cu poluarea aerului

"Solicităm instituțiilor informații oficiale cu referire la cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul municipiului Chișinău, în contextul evident de neconformitate a calității aerului. Primăria municipiului Chișinău este deschisă pentru cooperarea plenară cu toate sectoarele responsabile din cadrul APC pentru acțiunile de reducere a emisiilor cu poluanți atmosferici și îmbunătățirea calității aerului", a declarat primarul Ion Ceban.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării