main logo
663

Gest admirabil: Două fetițe și-au donat podoaba capilară persoanelor bolnave de cancer

Mici, dar puse pe gesturi mari. Două surori și-au donat astăzi podoabele capilare pentru femeile bolnave de cancer.

Două fetițe și-au donat podoaba capilară persoanelor bolnave de cancer

Inițiativa a venit din partea mamei lor, care a făcut la fel. 

Se întâmplă după ce femeia a rămas orfană de mamă, și ea răpusă de cancer, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Părul lor, la fel ca al altor zeci de persoane, va ajunge în România, unde va fi transformat în peruci. Acțiunea face parte din campania „Donez din părul meu”.

În familia Rusulenco sunt trei fetițe. Două dintre ele astăzi și-au donat podoaba capilară, alături de mama lor, pentru persoanele bolnave de cancer. Chiar dacă are abia 7 ani, Sofia le-a povestit cu mândrie tuturor colegilor despre gestul ei.

„Să tai părul și să-l dau fetițelor bolnave de cancer. Toată clasa știe. Ce ți-au spus colegii? Au rămas cu gura căscată”, povestește micuța.

Prima care a urcat pe scaunul frizerului a fost Alisa, cea mai mare dintre surori.

„Este bine să faci un așa gest pentru că unii tot vor să aibă păr lung, dar eu vreau să-l donez ca să fac o faptă bună. Pentru că le dai un exemplu și celorlalți să facă și ei un lucru bun”, povestește fetița.

După experiența unică, fetele spun că neapărat își vor convinge și colegii de clasă să facă la fel.

„Le voi spune să facă, că tot au păr lung ca la mine.”

„Eu le voi spune să facă același lucru, pentru că este foarte bine să ajuți copiii”.

Mama lor, Valentina Rusulenco, are 35 de ani și spune că, de mai mulți ani, și-a dorit să-și doneze părul în scopuri nobile, alături de fetițele ei. Recent, cancerul a lăsat-o orfană de mamă.

„Noi în familie am trecut printr-o astfel de tragedie și consider oportun din partea tuturor oamenilor, în general, să ajutăm. Chiar dacă nu ai resurse financiare, părul oricine poate să doneze”, spune mama fetelor.

Femeia spune că nu a fost nevoie să le convingă pe fete. Le-a spus doar că este pentru o cauză nobilă.

„Le-am explicat că există femei, care trebuie să urmeze niște proceduri și după rămân fără păr. Noi trebuie să le ajutăm ca ele să fie la fel de frumoase, ele au acceptat cu ușurință”.

Campania „Donez din părul meu” se încheie în doar câteva săptămâni. Printre donatori se numără și bărbați.

„Unul dintre primii donatori a fost un băiat, care a avut cosița peste 25 cm. Vrem să avem un stoc de peruci pe care le vom împrumuta femeilor care și-au pierdut părul în urma procedurilor de chimioterapie”, Doina Cernavcam coordonatoarea campaniei.

Adunatul cosițelor este doar o parte din acțiune. După, părul trebuie să ajungă în România, pentru că la noi nu sunt specialiști care să-l transforme în peruci. Pentru asta însă este nevoie de bani, prețul uneia începe de la 200 de euro.

„Sperăm ca într-o lună să primim primul stoc de peruci, 10-12 bucăți. O perucă din păr natural poate fi utilizată, dacă este păstrată și îngrijită corespunzător, un timp îndelungat, câțiva ani”, afirmă Cernavca.

La producerea unei peruci este nevoie cel puțin de 10 cosițe. 

Deocamdată, în stoc sunt doar câteva peruci. Zilnic, însă, reprezentanții proiectului primesc zeci de mesaje de la persoanele bolnave de cancer sau apropiații lor, cu rugămintea de a le dărui peruci. 

Pacienții care suferă de cancer își pierd părul în timpul tratamentului.

 Doritorii de a-și dona părul pot să le scrie organizatorilor pe pagina de Facebook, iar cei care vor să doneze bani o pot face pe o pagină de crowdfunding.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării