793
0
Gavrilița: Profitorii trebuie să întoarcă banii din furtul miliardului
793
0

Natalia Gavrilița a declarat că „Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva” problema recuperării miliardului furat.

Cu toate acestea, Gavrilița spune că Ministerul Finanțelor pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului. „Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf”, transmite Știri.md.

„Am susținut astă în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii. În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.

Însă primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. 

În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar în primul rând, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă.

Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, scrie Natalia Gavrilița.

Amintim că în 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive.

Banca Națională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde de lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția Guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul rămâne dator către BNM. Pentru a întoarce datoria către BNM, Guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Astfel, Guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde de lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter