main logo
766

Gavriliță, despre rectificarea bugetului: Vom tăia din cheltuieli

Ministerul Finanțelor a recepționat mai multe propuneri de la autoritățile publice locale, după ce a fost emisă circulara ministrei Natalia Gavriliță prin care se cerea să fie revizuite cheltuielile.

Gavriliță, despre rectificarea bugetului: Vom tăia din cheltuieli

Cea mai mare problemă a creat noua lege a salarizării, pentru că autoritățile locale nu aveau bani prevăzuți în buget pentru majorările de salarii, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„În cazul noii legi a salarizării, cheltuielile au fost subestimate cu un miliard de lei. După rectificarea bugetului, noi vom transfera în bugetele administrațiilor locale o sumă considerabilă de bani pentru a acoperi cheltuielile lor”, a precizat Natalia Gavriliță.

Ministra Finanțelor a anunțat că principala categorie de cheltuieli care urmează a fi ajustate la rectificarea bugetului ține de investițiile capitale, pentru că proiectele din acest domeniu sunt prost executate. 

„Noi ca țară demonstrăm o capacitate de absorbție foarte mică pentru investițiile capitale. Ceea ce înseamnă că nu suntem foarte buni la planificarea achizițiilor publice, a proceselor de contractare, de organizare a lucrărilor”, explică Gavriliță.

În cadrul negocierilor purtate cu Fondul Monetar Internațional, autoritățile de la Chișinău au făcut o înțelegere ca bugetul rectificat să nu aibă un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB.

Dacă nu s-ar fi ajuns  la o înțelegere cu FMI, R. Moldova rata venituri din granturi străine, în special din Uniunea Europeană, în sumă de 1,3 miliarde de lei. 

„Și atunci trebuia să se taie mai mult din cheltuieli. Când am venit eu, ministerul avea deja planuri de eficientizare a cheltuielilor cu 2,5 miliarde de lei”, a anunțat Natalia Gavriliță.

Ministra a promis că va organiza vineri o conferință de presă în cadrul căreia va anunța toate propunerile care se fac la rectificarea bugetului public.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării