main logo
522

Gaburici: Gazoductul Ungheni-Chișinău trebuie să fie gata în 2019

În condiţiile incertitudinilor privind viitorul tranzitului de gaze spre Balcani pe teritoriul Ucrainei şi RM, asigurarea unei rute alternative de livrare gaze naturale este indispensabilă pentru ţară, a declarat Chiril Gaburici.

Gaburici: Gazoductul Ungheni-Chișinău trebuie să fie gata în 2019

Potrivit Infotag, Chiril Gaburici şi reprezentanţii "Transgaz" au discutat despre demararea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău, transmite Știri.md.

„Apreciez ritmul accelerat în care au început lucrările. Este foarte important ca până la finele anului curent conducta de gaz să fie operațională. Scopul Guvernului de la Chişinău, prin construcţia conductei, este să creeze condiţii de competitivitate în sector, astfel încât să putem asigura cetăţenilor preţuri mai mici la gaz, iar agenţilor economici posibilitatea de a se dezvolta", a spus Gaburici.

Începând cu decembrie 2018, noul operator de sistem de transport gaze desfăşoară activităţi legate de procedurile de achiziţii publice pentru lucrările de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău. Până în prezent au fost semnate două contracte, iar altele sunt în proces de desfăşurare şi evaluare.

La începutul anului 2018, operatorul român "Transgaz" a achiziţionat prin intermediul reprezentanţei sale "Eurotransgaz" întreprinderea moldovenească "Vestmoldtransgaz", care este operatorul gazoductului Ungheni-Iaşi. Valoarea tranzacţiei a constituit 180 mil. lei. 

Compania română s-a angajat să investească în decurs de doi ani cel puţin 93 mil. lei în construcţia gazoductului.

Anterior, Moldova şi România au construit gazoductul magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 km, care a fost dat în exploatare încă în anul 2014 cu scopul de a reduce dependenţa Moldovei de unicul furnizor actual - compania rusă "Gazprom". 

Construcţia conductei de gaz a costat 26,5 mil. euro, dintre care 80% au fost achitate de partenerii români şi europeni. Însă conducta nu a fost activată la capacitate maximă. 

Următoarea etapă a proiectului este construcţia pe teritoriul Moldovei a gazoductului Ungheni-Chişinău, precum şi a conductei de gaz Oneşti-Leţcani şi a staţiei de compresoare pe teritoriul României. 

Finalizarea proiectului va însemna consolidarea pieţelor statelor membre ale UE cu ţările Parteneriatului Estic şi asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze către regiune. 

Iniţial, proiectul a fost planificat să fie implementat până la sfârşitul anului 2018. Apoi, după semnarea contractului cu "Transgaz", lucrările de construcţie urmau să fie lansate în iunie, apoi în toamnă.

Gazoductului Ungheni-Chişinău va avea o lungime de aproximativ 120 km. Acesta va putea furniza anual Republicii Moldova circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce va acoperi pe deplin necesităţile Moldovei. 

Pentru proiect, BERD şi BEI vor aloca credite a câte 41 mil. euro, iar UE va acorda un grant în valoare de 10 mil. euro.

În prezent, Moldova obţine de la "Gazprom" 100% din gazul consumat. Contractul cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Totodată, Rusia intenţionează să suspende tranzitul de gaze prin Ucraina, fapt ce poate lăsa Moldova în general fără gaze.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării