main logo
1105

Furtuna a lăsat hectare agricole distruse și gospodării fără acoperișuri

Furtuna puternică de la începutul săptămânii a provocat mai multe pagube în satul Drujba din raionul Ungheni.

Furtuna a lăsat hectare agricole distruse și gospodării fără acoperișuri

Peste 150 de hectare de culturi agricole au fost făcute una cu pământul, aproape 86 de gospodării au rămas cu acoperișurile și gardurile deteriorate, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Mai mult, o parte a tavanului clădirii, care găzduiește atât școala cât și biblioteca satului, a cedat.

Locuitorii din Drujba spun că un vânt de 10 minute a distrus munca de un an de zile sau chiar de o viață, în cazul unora.

Deși, s-ar părea că au fost necăjiți destul de intemperie, precipitațiile nu contenesc aici.

Și astăzi, satul Drujba este spălat de ploaie.

Pe Ion Caracaș l-am întâlnit într-un depozit, cu acoperișul pe alocuri bortelit. Bărbatul împreună cu alți săteni, încerca să salveze de ploaie grânele, care au fost puse la adăpost.

Ion Caracaș, agricultor: „A fost un vânt foarte puternic, de 30 de ani sunt agricultor și nu a fost așa ceva la noi. Acoperișul este făcut de mulți ani, nu a fost descoperit niciodată. Acum vedeți, printre toate colțuri sunt fărâmate. Plouă iată pe orz, pe deal a fărâmat tare floarea soarelui. Mai este pe deal grâul, orzul, dar totul este la pământ”.

Agricultorul spune că va trebui să scoată câteva mii de lei din buzunar, ca să acopere pagubele.

Ion Caracaș, agricultor: „Au zburat bucăți de ardezie și au fărâmat ferestrele de la tractor, știubeiele au fost doborâte, mi-a dat jos obiecte grele, a fost foarte puternic vântul”.

Două zile au trecut de la dezlănțuirea naturii, iar unii locuitori au reușit să-și mai repare acoperișurile.

Tatiana Sîrbu, primarul comunei Hârcești, raionul Ungheni: „Îmi este strașnic să mă gândesc la acele case care acum stau descoperite. Ieri s-a mai mobilizat lumea s-a mai ajutat unul pe celălalt, însă avem niște bătrânele care nu are pe nimeni ca să le ajute. Și uitați-vă că dezastrul continuă și astăzi”.

Afectată a fost și clădirea care găzduiește atât școala cât și biblioteca satului. Acum ceva timp, administratorii instituției au câștigat un proiect prin care acoperișul edificiului urma să fie reparat. Lucrările pornise, iar intemperia a dat totul peste cap.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării