main logo
477

Furtul miliardului. Boțan: Există speranțe că PG va întreprinde măsuri

Cele două rapoarte Kroll privind frauda bancară în Republica Moldova au scos în evidență un șir de lucruri foarte importante.

Furtul miliardului. Boțan: Există speranțe că PG va întreprinde măsuriFoto: ipn.md

Acum totul depinde de autoritățile publice din Republica Moldova, dacă ele au știut să tragă foloase de pe urma acestor rapoarte, fapt asupra căruia există semne de întrebare, transmite Știri.md.

„Există mari speranțe ca noua conducere a Procuraturii Generale va întreprinde măsurile necesare pentru a scoate la iveală lucrurile importante”, a declarat expertul permanent al proiectului Igor Boțan, în cadrul dezbaterilor publice: „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, cele două rapoarte Kroll pentru opinia publică au fost foarte importante. Sub presiunea protestelor, la 5 mai 2015, a fost dat publicității primul raport Kroll. Apoi toată lumea a așteptat al doilea raport Kroll, cu dezvăluirea numelor beneficiarilor: „Astfel de informații acolo sunt”.

„Nu știu cât de mult se poate de așteptat de la o companie de investigare, dar faptul că această companie de investigare, a sosit în Republica Moldova, au făcut un efort lucrând cu calculatoarele funcționarilor implicați în toate aceste operațiuni, înseamnă că au scos în evidență un șir de lucruri foarte importante”, a adăugat Igor Boțan.

Expertul se întreabă de ce doi oameni care se spune că ar fi implicați devalizarea sistemului bancar, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, au fugit din țară, dacă nu se consideră vinovați? „Procuratura se poate întreba acest lucru, doar că ea trebuie să se bazeze pe dovezi. Trebuie să investigheze foarte minuțios”, a spus el.

Igor Boțan mai spune că raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, în frunte cu Alexandru Slusari, este foarte important, pentru că începe cu anul 2011 când a avut loc primul atac raider aspra sistemului. Atunci deja se manifesta interesul pentru preluarea controlului asupra sistemului bancar din Republica Moldova.

„Evoluțiile de mai departe doar confirmă că lucrurile au fost cumva foarte bine planificate, iar controlul politic asupra instituțiilor de drept și de reglementare a fost instrumentul cel mai important pentru ca nimeni să nu strice acest joc la un moment nepotrivit”, a spus Igor Boțan.

Potrivit lui, pentru cetățeni, cel mai important este cum se întorc banii furați, mai ales că „cetățenii au fost trași pe sfoară și au pierdut atunci circa 40% din economiile în lei pe care le aveau în bănci”.

Dezbaterile „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” sunt ediția a 143-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării