main logo
1270

Furnicar de oameni la cimitirul "Sfântul Lazăr"

Moldovenii se pregătesc de Paştele Blajinilor. Sute de oameni au venit astăzi la cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală pentru a face ordine la mormintele răposaţilor.

Furnicar de oameni la cimitirul "Sfântul Lazăr"Din cauza lucrărilor de salubrizare, accesul transportului privat pe teritoriul cimitirului a fost interzis. Foto: protv.md

Oamenii au smuls buruienile, au afânat pământul, au sădit flori şi au vopsit crucile.

De 14 ani, Ecaterina Botnaru vine în fiecare săptămână la mormântul fiului său. Iurie era fotbalist şi avea doar 21 de ani când a murit.

"S-a îmbolnăvit şi a murit în patru zile. Am rămas doar noi, părinţii. Facem curăţenie, avem grijă de mormânt. Sigur că el merită mai mult, dar aşa a decis soarta", a spus femeia.

"Mai punem flori, mai semănăm ceva. Mai punem flori vii. Mai facem curăţenie ca să fie frumos", a zis un bărbat.

Unii au făcut ordine şi la mormintele pe care nu are cine le îngriji.

"Vecinul nostru Crivorucica este veteran şi trebuie să facem şi noi, să ajutăm. Vedem şi copii aici şi facem şi noi curat peste tot locul", a declarat o femeie.

40 de muncitori vor salubriza cele 150 de hectare pe care se întinde cimitirul "Sfântul Lazăr".

"Lucrăm cu trei maşini şi trei tractoare. Facem de la şapte până la 10 curse pe zi. Curăţăm drumurile de la un capăt la altul al cimitirului", a explicat un muncitor.

Din cauza lucrărilor de salubrizare, accesul transportului privat pe teritoriul cimitirului a fost interzis.

"Drumurile sunt foarte înguste în cimitir şi dacă intră maşina blochează tot drumul şi maşinile noastre speciale nu pot să traverseze să curăţăm cimitirul. Tot timpul a fost trei zile înainte de Paştele Blajinilor accesul interzis", a precizat directorul cimitirul "Sfântul Lazăr" Chişinău, Pavel Ene.

Unii şoferii nu s-au conformat însă restricţiilor.

Comercianţii care stau la intrarea în cimitir profită de aglomeraţia din aceste zile.

"Lalelele costă cinci lei, narcişii sunt doi lei, un leu. Avem coroniţe de 10, de 20 de lei, 30 de lei. - Vă merge vânzarea zilele astea? - Aşa, încetişor", a spus un vânzător.

Paştele Blajinilor va fi sărbătorit în ţară duminică şi luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării