main logo
821

Funcționarii vamali au participat la un curs de instruire: Ce presupune

Douăzeci și trei de funcționari din cadrul Aparatului central și Birourilor vamale au participat la o serie de instruiri în domeniul controlului vamal al bunurilor culturale mobile, în scopul combaterii traficului ilicit transfrontalier cu asemenea bunuri.

Funcționarii vamali au participat la un curs de instruire: Ce presupuneFoto: Customs.gov.md

Activitățile au fost organizate în comun cu Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile din subordinea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, desfășurate la Centrul de instruire al Serviciului Vamal, transmite Știri.md.

Potrivit Serviciului Vamal, instruirile au drept scop sporirea competențelor profesionale și dezvoltarea cunoștințelor funcționarilor vamali privind cadrul legal pentru protejarea patrimoniului cultural mobil, reglementările privind circulația bunurilor culturale mobile și evidența acestora.

În cadrul activităților tematice au fost abordate mai multe subiecte ce țin de tendințele în materie de infracțiuni, contrabanda și criminalitatea transnațională organizată cu bunuri și valori culturale, precum și asigurarea protecției bunurilor culturale împotriva operațiunilor ilicite de import, export și transfer de proprietate al patrimoniului cultural.

Din bunurile culturale mobile fac parte orice obiecte cu trăsături de relativă creaţie originală, cu semnificaţie de mărturie istorică privind comportamentele tehnice, sociale, estetice, religioase, mitologice şi de viaţă cotidiană ale unei societăţi determinate de pe un anumit palier cronologic ca fiind de o importanţă deosebită pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau ştiinţă.

Serviciul Vamal are drept competențe asigurarea protecției patrimoniului cultural și prevenirea traficului ilicit transfrontalier cu bunuri culturale, ce se realizează inclusiv prin consolidarea cadrului normativ și intensificarea cooperării interinstituționale la nivel național și internațional.

Foto: Customs.gov.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării