main logo
1368

Funcționarii Serviciului Vamal, în vizită de studiu la Bruxelles

Un grup de funcționari din cadrul Aparatului central al Serviciului Vamal a efectuat, în perioada 28-29 mai, o vizită de studiu privind preluarea experienței și practicilor UE în cadrul implementării Programului de Operator Economic Autorizat (AEO) cu părțile membre CEFTA, în orașul Bruxelles din Belgia.

Funcționarii Serviciului Vamal, în vizită de studiu la BruxellesFoto: Customs.gov.md

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în comun cu conducerea secretariatului CEFTA, la care au participat experți din cadrul Comisiei Europene, DG NEAR și DG TAXUD, transmite Știri.md

Scopul vizitei a fost stabilirea și dezvoltarea cooperării între autoritățile vamale și operatorii de curierat rapid în cadrul implementării Programului AEO cu părțile membre CEFTA, precum și consolidarea capacităților profesionale în domeniul facilitării comerțului și asigurării securității lanțului comercial internațional de aprovizionare.

Delegația Serviciului Vamal s-a familiarizat cu cerințele și standardele de securitate pentru operatorii de curierat express. Totodată au fost discutate aspecte ce țin de simplificarea procedurilor vamale în materie de comerț electronic și identificarea soluțiilor logistice pentru facilitarea comerțului electronic transfrontalier.

În acest sens, experții Comisiei Europene au apreciat progresele Republicii Moldova privind recunoașterea mutuală a operatorilor economici autorizați cu UE, oferind un bun exemplu țărilor membre CEFTA privind avantajele Programului de recunoaștere reciprocă.

Vizita de studiu are loc în contextul dezvoltării și continuării cooperării regionale între statele membre CEFTA, care au aspirații comune de integrare în Uniunea Europeană.

Acordul de Liber Schimb Central European (CEFTA) a fost încheiat în 1992, cu scopul de a facilita schimburile și cooperarea economică intraregională. Totodată, Acordul a fost văzut de la început ca un instrument de pregătire a statelor participante pentru aderarea la Uniunea Europeană. Membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo.

Foto: Customs.gov.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării