main logo
7569

FSEȘ: Moartea Nataliei Manea a răvăşit întreaga breaslă de pedagogi

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ) din Republica Moldova, cutremurată de cazul ce a avut loc la Drochia, a exprimat condoleanțe familiei Nataliei Manea, fostul director al Gimnaziului „Dumitru Roman”din satul Drochia.

FSEȘ: Moartea Nataliei Manea a răvăşit întreaga breaslă de pedagogiImagine simbol

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei speră că organele de drept și cele de stat, în urma acestui caz cumplit, vor pune mai mult accent pe starea de bine a pedagogilor, transmite Știri.md.

„Nu apucăm să ne dăm cu părerea, nu ne aventurăm în a căuta vinovatul, doar sperăm și credem că o anchetă riguroasă a organelor de ocrotire a normelor de drept ne va oferi o expertiză juridică asupra cazului, inclusiv asupra responsabilizării celor care în ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia. Dorim să accentuăm alte aspecte, legate de oferirea de către stat a unei protecții reale pentru cadrele didactice în caz de hărțuire emoțională și zdruncinare a stării de bine a pedagogilor”, se menționează în mesaj.

Totodată, FSEȘ propune ca autoritățile să facă modificări la Codul educaţiei pentru a exclude asemenea cazuri în viitor.

„Demult vorbeam despre necesitatea stringentă a ajustării cadrului legislativ din sistem pentru a oferi protecție angajaților din învățământ. Acum ne întrebăm: dacă acești pași concreți ar fi fost fi făcuți la timp, poate nici cazul Nataliei Manea nu ar fi fost? Statul ar trebui să asigure cadrelor didactice nu doar protecție juridică, dar și ore asigurate de consiliere individuală și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale, a burnoutului emoțional. 

În cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a Codului educației vizavi de asigurarea unei protecții juridice pentru pedagogi, printre multe alte reproșuri, ni s-a reproșat că nu avem destule argumente și nici exemple. Oare acest caz nu este un argument în sine? Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție.

Întreg corpul didactic din țară, reprezentat de Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, este alături de familia îndurerată. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor, celor care au cunoscut-o și au apreciat-o pe Natalia Manea. Dumnezeu să o ierte!”, se arată în comunicatul Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.

Știri.md amintește că directoarea Gimnaziului „Dumitru Roman” din raionul Drochia a decedat. Cu un anunț în acest sens a venit administrația instituției de învățământ. Potrivit oamenilor legii, aceasta a fost depistată strangulată în sala de sport a instituției respective.

Oamenii din sat au rămas șocați de cele întâmplate și nu-și pot explica de ce femeia a recurs la asemenea gest.

Pe data de 21 mai, directoarea gimnaziului din Drochia este condusă pe ultimul său drum.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării