main logo
10818

FSB a reținut un moldovean și doi ruși în Crimeea. De ce sunt acuzați

Un cetățean al R. Moldova și doi cetățeni ai Rusiei au fost reținuți în Crimeea ocupată, fiind suspectați de colaborare cu serviciile secrete ucrainene, a anunțat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

FSB a reținut un moldovean și doi ruși în Crimeea. De ce sunt acuzațiFoto: Tass

Mai exact, aceștia sunt acuzați că ar fi planificat să arunce în aer o stație de pompare a apei care alimentează orașul Kerci, transmite Știri.md cu referire la ziar.md.

Contactată de Redacția ziar.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, Liliana Barbăroșie, a declarat că instituția va reveni cu un comentariu imediat ce va dispune de informații relevante.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat la 22 august că a reținut, în urma unor măsuri speciale efectuate în orașul Sevastopol, trei persoane suspectate de colaborare cu serviciile secrete ucrainene.

Mai exact, este vorba despre un cetățean al R. Moldova, născut în 1992, care anterior a fost condamnat în Ucraina pentru furt. Potrivit FSB, în aprilie 2024, acesta a început să coopereze cu reprezentanții serviciilor de informații ucrainene, pentru care a colectat diverse informații, inclusiv fotografii și date care vizează locul de dislocare a tehnicii militare și a sistemelor antirachete rusești, a instalațiilor de infrastructură energetică din Crimeea, precum și imagini care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Kievului.

FSB mai anunță că, potrivit coordonatelor furnizate de moldoveanul reținut, a găsit un ascunziș în care se afla un dispozitiv exploziv improvizat de 400 de grame, care urma să fie folosit la aruncarea în aer a stației de pompare a apei, care aproviziona orașul Kerci.

De asemenea, FSB a reținut doi cetățeni ruși: unul născut în 1965, iar altul în 1973. Potrivit FSB, persoanele reținute oferă mărturii în care își recunosc complicitatea. În prezent sunt desfășurate mai multe acțiuni „pentru a stabili toate circumstanțele activităților lor ilegale în interesul serviciilor speciale din Ucraina”, mai precizează FSB.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării