main logo
7500

Fraudă electorală: 25 de bătrâni, „ajutați” să voteze pentru Stoianoglo

Asociația Promo-LEX face apel către autoritățile R. Moldova pentru a interveni într-un grav incident observat în ziua alegerilor, când cel puțin 25 de alegători nu au beneficiat de un vot secret și liber exprimat.

Fraudă electorală: 25 de bătrâni, „ajutați” să voteze pentru StoianogloColaj: Știri.md

Mai exact, incidentul a avut loc la secția de votare nr. 36/5 din Comrat, unde membrii biroului electoral s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate. În cadrul procesului nu s-a asigurat secretul votului și, în unele cazuri, ștampila „Votat” a fost aplicată de asistenți, fără ca alegătorii să-și manifeste opțiunile în mod liber. În unele cazuri, ștampila de vot a fost pusă chiar de asistenți pentru candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, transmite Știri.md.

Astfel, Promo-LEX a sesizat Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției pentru a investiga situația de la această secție de votare. Asociația consideră inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului și pentru a respecta dreptul de vot al alegătorilor.

Având în vedere că neasigurarea votului secret și liber exprimat pentru persoanele cu nevoi speciale pare a fi o problemă sistemică, Promo-LEX subliniază necesitatea reglementării detaliate a votului asistat și instruirea funcționarilor electorali în acest domeniu.

Conform art. 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, este esențial ca aceste persoane să beneficieze de proceduri și facilități adecvate pentru a vota în condiții de secret și fără intimidare.

„Precizăm că pentru asigurarea procesului electoral corect și transparent este extrem de important ca votul să fie direct, secret și liber exprimat. Votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane. Și, nu în ultimul rând, autoritățile electorale, care gestionează procesul de votare, trebuie să fie independente și imparțiale, și să asigure condițiile necesare pentru exercitarea votului în mod secret și liber exprimat”, se arată în anunțul Promo-LEX.

În urma primului tur al alegerilor, Maia Sandu a venit cu propunerea către Alexandr Stoianoglo de a organiza o dezbatere politică. La scurt timp, și Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unui briefing de presă că dorește să discute cu Maia Sandu, însă pe o platformă neutră.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării