main logo
973

Frauda bancară: Un episod, expediat în judecată. 3 persoane acuzate

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în instanța de judecată un episod din dosarul penal "frauda bancară", în care sunt vizate trei persoane, acuzate de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Frauda bancară: Un episod, expediat în judecată. 3 persoane acuzateFoto: tv8.md

Potrivit Procuraturii, persoanele vizate, împreună cu altele, au simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția și restaurarea unui bun imobil cu Banca de Economii și, prin metoda în cauză, au sustras circa 32 de milioane de lei din banii aflați la dispoziția Băncii, transmite Știri.md.

Astfel, condițiile contractuale au fost incluse în așa fel încât să dezavantajeze economic Banca de Economii, iar compania care urma să realizeze reconstrucția și restaurarea bunului imobil nu dispunea nici de actele permisive, nici de capacitățile necesare pentru a realiza contractul.

"Potrivit datelor și informațiilor administrate în cadrul cauzei penale, s-a constatat că fapta de sustragere s-a realizat în ultima săptămână a lunii noiembrie 2014, iar ultima tranșă de bani a fost sustrasă chiar în ziua în care a fost instituită administrarea specială la Banca de Economii, respectiv banii fiind spălați pe parcursul anului 2015.

Concomitent, informăm că, ulterior, banii au fost spălați și integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor țări. Astfel, banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din BEM și utilizați pentru procurarea unui avion", informează procurorii.

Totodată, BEM a reușit să recupereze doar circa șase milioane de lei din suma sustrasă.

PA precizează că la faza de urmărire penală, împreună cu ARBI, întreg prejudiciul a fost asigurat prin aplicarea sechestrelor pe bunurile persoanelor puse sub învinuire, în mărime de circa 15 milioane de lei.

Procuratura mai menționează că trei dintre participanții la aceste ilegalități se eschivează de la urmărirea penală, iar la demersul procurorilor au fost emise mandate de arestare în contumacie.

Investigațiile în dosarul "frauda bancară" continuă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării