main logo
4753

Frauda bancară. Platon, despre rolul lui Leancă: Făcea lobby pentru Șor

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon susține în continuare că fostul premier Iurie Leancă are un rol important în jaful din sistemul bancar.

Furtul miliardului. Platon: Leancă făcea lobby pentru ȘorColaj: știri.md

În cadrul unui interviu pentru Jurnal TV, Platon a făcut referire la mai multe aspecte care l-ar lega pe Leancă de operațiunea care a dus la jaf, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

El s-a referit la cei 50.000 de dolari pe care Leancă i-a primit de la Șor, pentru studiile fiului său.

„La început era amuzant, acum însă e trist. E trist când domnul Morari povestește la voi în emisiune că un oarecare Vasile, el l-a rugat pe cineva, cineva a transmis și… o Doamne! Banii au venit de la firma lui Șor. 

E o coincidență oarecare și toți au crezut în asta, așa-i? Așa o prostie…. Fostul procuror-șef și principalul om anticorupție stă și cu o mină pe față, care nu dă de bănuit, spune minciuni întregii țări, pentru milioane de oameni”, a mai povestit acesta.

Platon a dezvăluit că Iurie Leancă organiza întrevederi între Ilan Shor și ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu.

„Drăguțanu dă mărturii în instanță. El spune că a avut întâlniri cu Ilan Șor la domnul prim-ministru, în Guvern. A fost întrebat cine a organizat aceste întâlniri. Domnul prim-ministru i-a organizat lui Drăguțanu întrevederile cu Șor. Adică, domnul premier a făcut lobby pentru Ilan Șor. 

I-a organizat proprietarului unei bănci, care a furat toată țara, întâlnirile cu guvernatorul Băncii Naționale și în cadrul acestora ei căutau soluția cum Ilan Șor să întoarcă niște bani înapoi în țară, iar premierul era avocatul lui Ilan Șor. 

Ulterior, premierul i-a scris lui Șor garanția de 9 miliarde de lei, apoi se dovedește că Ilan Șor i-a plătit 50 de mii de dolari, aceste 50 de mii sunt doar ceea ce am văzut noi. E clar că este vorba despre alte sume de bani și în altă ordine au fost date pentru cele 9 miliarde. 

Aici noi doar am prins aceste 50.000, întâmplător. Și nu există nicio structură. Toți sunt curați. Înțelegeți? Poftim dovada dintre bani și acțiuni. Directă!”, afirmă Platon.

Potrivit lui, în stenograma ședinței Guvernului, în cadrul căreia a fost dată garanția de stat, mesajul lui Dorin Recean a descris clar cum va avea loc furtul miliardului.

„Domnul Recean spune: „dacă eu știu că acest proiect va fi aprobat, mă duc la bancă, iau credit, depun în formă de depozit, trimit în offshore”. Domnul Recean, intuitiv, simplu a descris schema furtului din Banca de Economii, care ei au realizat-o în acel moment. 

Fiind exclus acest fapt, proiectul a fost aprobat și au mers mai departe. Ce mai trebuie? Toate aceste informații le deține procuratura, doar că nu știu de ce nimic nu se întâmplă”, a mai spus Platon.

Veceaslav Platon este condamnat la ani grei de închisoare în mai multe dosare. El va fi rejudecat însă în dosarul în care afaceristul era învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților „Pantera”, în timp ce dosarul privind escrocheria și spălarea de bani ar putea fi și acesta trimis la rejudecare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării