6558
2
Frauda bancară. Dosarul Filat: Sechestru pe 472 de milioane, încasat 0 lei
6558
2

În iunie 2016, fostul prim-ministru Vlad Filat era condamnat de prima instanță la 9 ani de închisoare cu executare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Foto: știri.md

Potrivit Zdg.md, pe lângă privarea de libertate a lui Filat, instanțele de judecată au dispus și confiscarea specială a bunurilor imobile și cotelor sociale care aparțineau acestuia în sumă totală de 472,5 milioane de lei, transmite Știri.md.

După ce a petrecut 4 ani și două luni după gratii, pe 3 decembrie 2019, Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar, beneficiind de o reducere a pedepsei din cauza condițiilor proaste de detenție. 

În ceea ce privește confiscarea specială a bunurilor, însă, sentința din dosarul Filat rămâne până în prezent neexecutată. Inițial, dosarul de executare a ajuns la executorul judecătoresc Oleg Ungureanu. Acesta explică însă că nu a mai reușit să facă executarea și că a trimis dosarul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), instituția care urma să încaseze banii obținuți în urma vânzării averii lui Filat.

Solicitat pentru informații, SFS spune că responsabil este judecătoresc Oleg Ungureanu.

Contactat repetat, executorul judecătoresc Oleg Ungureanu a afirmat că „100% dosarul a fost trimis înapoi. Ba mai mult, Serviciul Fiscal a contestat în instanța de judecată actul meu prin care a fost remis dosarul la ei. Este un dosar în instanța de judecată prin care au fost contestate actele executorului judecătoresc, și anume încheierea prin care a fost trimis titlul executoriu către Serviciul Fiscal”.

Totodată întrebat despre confiscarea bunurilor, Vlad Filat spune că nu cunoaște nimic, dar s-a arătat sigur că dosarul său va ajunge la rejudecare.

„Eu știu și sunt sigur că dosarul meu va fi rejudecat în baza comunicărilor CtEDO, iar în cadrul unui proces echitabil eu îmi voi demonstra nevinovăția, iar celor care se grăbesc să vândă din bunurile confiscate le-aș recomanda să nu se grăbească foarte tare pentru că ulterior intervine și răspunderea pecuniară asupra prejudiciilor care sunt aduse unei persoane fizice sau juridice”, a declarat fostul premier, menționând că CtEDO examinează în regim prioritar cererile sale.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter