main logo
1544

Foști studenți de la USMF, plecați peste hotare: O decizie disperată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale refuză să le elibereze foștilor studenți bugetari certificate de autentificare a studiilor.

Foști studenți de la USMF, plecați peste hotare: O decizie disperată

În schimbul unui astfel de document, aceștia ar trebui să restituie universității banii pentru cei șase ani de studii, pentru bursa primită sau să urmeze studiile de rezidențiat în țară și să mai activeze încă trei ani aici.

Foști studenți și mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” susțin că decizia ministerului este una abuzivă și ilegală, iar cine are de plecat va pleca oricum, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Ludmila Furtună, medic anesteziolog, absolventă a Universității din Parma

Nu sunt de acord cu decizia Ministerului. Cred că medicii trebuie să fie liberi să decidă ce vor să facă, astfel peste hotare să adune experiențe noi care le pot aplica acasă, daca decid să se reîntoarcă. Nu știu ce urmărește Ministerul prin această decizie, nu cred că astfel va rezolva problema exodului de medici. Oricum cine are să plece, va pleca. 

Contractul de rezidențiat din Moldova este practic ca în Italia, numai că diferența este în salariu. Eu am primit la rezidențiat 1.800 de euro lunar. În plus aveam priorități la congrese, la cursuri de perfecționare. Unele erau chiar gratis. Îmi imaginez că nu este ușor să faci schimbări în sistemul de sănătate, dar ele sunt foarte necesare. Ceea ce i-ar motiva pe studenți să rămână în țară sunt salariile, apoi medicamentele calitative și condițiile de lucru.

Mihaela Jardan, medic neurolog, Germania

Eu cred că e o decizie abuzivă, care încalcă drepturile absolvenților de a beneficia de o specializare calitativă într-un anumit domeniu. Scopul e de a-i ține cu orice preț pe medici în țară. E o decizie disperată, care arată că situația din sistemul de sănătate nu e tocmai roz.

Viorel Rusu, chirurg vascular și endovascular, Spitalul „Sfântul Constantin”, Brașov

Mi se pare abuzivă și incorectă această decizie. Îmi aduc aminte ca și eu cândva aveam nevoie de acest certificat. Am primit și eu inițial un răspuns vag precum că nu pot să mi-l elibereze și că statul, Republica Moldova, o să mă dea în judecată ca să obțină banii pentru pregătirea la facultate. Le-am răspuns că nu există o lege în acest sens. Mi l-au eliberat fără probleme peste câteva zile. După 4 ani de rezidențiat în Franța pot spune că nu se compară cu nimic, nici cu Moldova, nici cu România. Moldova a rămas cu vreo 15 ani în urmă, inclusiv România, cu excepția sectorului privat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării