main logo
732

Forța Fermierilor se arată îngrijorată de proiectul Codului funciar

Asociația Forța Fermierilor se arată îngrijorată de proiectul Codului funciar și consideră că redacția actuală a documentului oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole.

Forța Fermierilor se arată îngrijorată de proiectul Codului funciar

Asociația remarcă faptul că Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine. Or, în text nu este nicio concretizare a noțiunii "persoana juridică străină", transmite Știri.md.

În context, Asociația subliniază faptul că alte acte normative ale Republicii Moldova stipulează că persoana juridică străină sau nerezident este considerată agent economic, care este înregistrat și își desfășoară activitatea în afara Republicii Moldova. Astfel, reiese că întreprinderile și organizațiile, care sunt înregistrate în Moldova, dar juridic sunt controlate direct sau indirect de persoanele străine, vor avea dreptul legal să fie proprietari ai terenurilor agricole din țara noastră. „Proiectul Codului funciar nu conține nicio limitare pentru acest tip de companii să aibă în proprietate pământul agricol moldovenesc”, susține asociația.

Asociația atrage, astfel, atenția că în prezent există norma legală din Legea cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, care prevede că întreprinderile cu investiții străine în capitalul social nu au dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole. Însă, după intrarea în vigoare a Codului funciar, această lege urmează să fie abrogată.

Forța Fermierilor susține că, categoric, nu este de acord cu abordarea subiectului dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, propusă în proiectul Constituției funciare, și face un apel pentru întreagă societate să analizeze riscurile pentru agricultura și satele noastre. 

„Cerem de la autorități abilitate organizarea urgentă a dezbaterilor publice pe marginea problemei. Totodată, organizația noastră pledează categoric pentru formularea tranșantă și fără ambiguități a restricției pentru orice persoana fizică străină sau persoana juridică cu asociați/acționarii străini, care direct sau indirect administrează entitatea, să dețină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din Republica Moldova”, conchide asociația.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării