main logo
399

Forța Fermierilor cere să fie declarată stare de urgență din cauza secetei

Asociaţia "Forţa fermierilor" propune declararea stării de urgenţă în Moldova din cauza secetei.

Forța Fermierilor solicită stare de urgență din cauza seceteiFoto: realitatea.md

Potrivit Infotag, acest lucru a fost discutat la întâlnirea de miercuri a membrilor Asociaţiei cu ministrul agriculturii şi alimentaţiei, Vladimir Bolea, transmite Știri.md.

Potrivit asociaţiei, introducerea stării de urgenţă va face posibilă implementarea unui număr de măsuri importante: solicitarea partenerilor externi să contribuie cu resurse financiare pentru sprijinirea fermierilor afectaţi; amânarea plăţilor (fără perceperea penalităţilor) către bănci, furnizori de resurse, proiecte internaţionale şi alţi creditori; oferirea fermierilor a unor stimulente fiscale.

"Ministrul a promis că până la sfârşitul săptămânii va trimite autorităţilor locale o solicitare pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă. Iar vineri va discuta cu primul-ministru ideea declarării stării de urgenţă în agricultură", a anunţat Asociaţia.

Ca răspuns la reproşurile legate de lipsa de atenţie a statului faţă de problemele irigaţiilor terenurilor agricole, ministrul a promis că, în viitorul apropiat, Comitetul pentru situaţii excepţionale va decide liberalizarea maximă a accesului fermierilor la bazinele de apă pentru irigare. Iar la următoarea şedinţă de guvern, sistemele centralizate de irigaţii vor fi predate către şapte asociaţii de utilizatori de apă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării