Fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au blocat în repetate rânduri drumul spre vama Leușeni, restricționând și accesul unei ambulanțe.
Forța Fermierilor: Agricultorii cred că din nou au fost mințiți de autorități
Ieri, 13 martie, președintele Asociației „Forța Fermierilor” a solicitat de la ministrul Agriculturii convocarea urgentă a ședinței cu reprezentanții agricultorilor, care recent au protestat, la care să fie invitate băncile comerciale, ODA și Banca Națională a Moldovei. Subiectul întâlnirii ar fi funcționarea deficientă a mecanismului creditului de urgență.
Potrivit reprezentanților Asociației „Forța Fermierilor”, acest produs de creditare garantată cu plafonul de 500.000 de lei a fost creat special pentru fermierii micro și mici din domeniul cerealier, mulți dintre care sunt în dificultate de plată, au întârzieri mai mare de 90 de zile la bănci și au restructurat împrumuturile bancare, transmite Știri.md.
„Creditul respectiv este clasificat ca substandard, se acordă doar pentru mijloacele circulante cu garanția ODA și are perioada de grație de șase luni. Mecanismul a fost propus de către ministrul Agriculturii ca soluție întârziată pentru salvarea miilor de fermieri care nu au avut resurse minime pentru lucrările de primăvară”, se arată în declarația asociației.
Fermierii susțin că, începând cu 1 martie curent, asociația a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgență și au constatat că, în prezent, sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci anume din cauză că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor.
„Remarcăm faptul că băncile formulează răspunsuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii toți reprezentanții băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale”, se mai arată în declarație.
Aceștia susțin că, în două săptămâni, doar pentru 10 fermieri au fost acceptate cererile de creditare și au fost eliberate garanții de către ODA.
„Nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește și mulți din ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități. Pentru anticiparea revoltei fermierilor este necesar în termenul proxim să fie organizată ședința cu băncile ,ODA și Banca Națională a Moldovei”, au conchis reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.
Știri.md amintește că, la Ministerul Agriculturii, ministrul de resort și premierul Dorin Recean au avut o întrevedere cu fermierii la 20 februarie. În cadrul ședinței s-a discutat despre alocarea suplimentară a 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru producătorii de cereale din sudul țării și distribuirea motorinei din România.
În urma ședinței s-a stabilit că Guvernul va oferi credit agricol de urgență fermierilor din Republica Moldova, prin care va garanta 90% pentru 500.000 de lei per întreprindere. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean după întrevederea din 20 februarie cu fermierii la MAIA.
Amintim că, pe parcursul săptămânii trecute, mai mulți agricultori au protestat cerând o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina situația din agricultură.