main logo
1331

Forfotă la pensiuni: Moldovenii au petrecut a doua zi de Paște în natură

Forfotă mare la pensiunile din țară unde atât moldovenii, cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Forfotă la pensiuni: Moldovenii au petrecut a doua zi de Paște în naturăFoto: moldova1.md

Pentru moldoveni, sărbătorile sunt un prilej de reîntoarcere acasă și de regăsire alături de cei dragi. Echipa Moldova 1 a întâlnit o familie originară din Dondușeni, adunată în formulă completă după o lungă perioadă, transmite Știri.md.

Stela Ursachi nu a mai fost acasă de peste cinci ani, iar mama ei – de doi. Acum, fiecare clipă petrecută împreună este o bucurie neprețuită.

„Am venit special pentru Paște, din străinătate înapoi și vizităm locuri pe care nu le-am văzut de mult timp. Îmi e cam greu, eu fiind în cărucior, îmi este cam greu să mă deplasez. Iubitul meu este italian, așa că îi prezint baștina mea, de unde am venit eu”, a relatat femeia.

„Ne place viața și acolo, dar la baștină ne place mai mult să ne întoarcem. În prima zi de Paște ne-am întâlnit cu familia, cu nepoțeii, cu cuscra, sora, nora, am ciocnit ouă, am mâncat sfințit”, a spus Zina Cucu.

„Sunt de cinci zile aici, vizitez. Până acum, ceea ce am văzut este foarte interesant, diferit de Italia. Vinul vostru are o tărie mare, dar e gustos”, a remarcat Emiliano, cetățean italian.

Și frații Comerzan nu s-au văzut mai bine de doi ani. Ion locuiește în Italia, iar dorul prea mare de casă l-a adus lângă familie.

„Aici e libertate, aer, casa, sunt tradițiile, ne întoarcem acasă să vedem ce a mai rămas, să gustăm mâncăruri și un pahar de vin și o vorbă bună. Mi-a fost dor de frate, de tradițiile noastre, lucruri care ne lipsesc”, a mărturisit Ion Comerzan.

Pentru a păstra farmecul sărbătorilor, bucătăresele de la o pensiune din satul Butuceni lucrează la viteză maximă. Cele mai îndrăgite bucate moldovenești rămân a fi friptura de porc și pui și zeama tradițională.

„Toți vor zeamă și borș scăzut, cu cărniță de casă, tăieței de casă, oușoare din cuibar de la noi proaspete. Avem castroane mari câte două, patru, astăzi chiar și cinci”, a povestit Silvia Botnari.

Precizăm că creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului timp de trei zile, prin rugăciuni și slujbe speciale, într-o atmosferă de bucurie și lumină. Este o perioadă fără post, săptămâna aceasta numindu-se Săptămâna Luminată.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării