main logo
857

Forfotă la Palatul Republicii: Oamenii donează sânge

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, zeci de oameni s-au adunat la Palatul Republicii, unde a fost organizat și un concert pentru donatori. Aceștia spun că doresc astfel să salveze vieți, în condițiile în care sistemul medical are nevoie de peste 70.000 de donări anual.

Forfotă la Palatul Republicii: Oamenii donează sânge

Aproape 200 de cetățeni donează zilnic sânge în Republica Moldova, dar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge la Palatul Republicii au făcut-o și acompaniați de muzică. Oamenii așteptau în rând pentru a dona sânge. Unii dintre ei sunt donatori cu experiență, alții au venit astăzi pentru prima sau a doua oară, dar toți vor să salveze vieți, transmite Știri.md cu referire la RadioMoldova.

Potrivit vicedirectoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), Doina Banari, pot dona sânge persoanele sănătoase care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și au peste 50 de kilograme. Doina Banari a mai subliniat că în fiecare an este nevoie de peste 70.000 de donări pentru a putea asigura instituțiile medicale cu produse sanguine. „Pe parcursul anului 2022 au donat sânge peste 72.000 de donatori, însă adresări pentru a dona sânge am avut mai mult de 90.000 de persoane. Pentru asigurarea necesităților tuturor instituțiilor medicale, țara are nevoie de peste aceste 70.000 de donări de sânge”.

Vicedirectorul CNTS, Doina Banari, a mai declarat că cel mai des donează sânge bărbații. Totuși, numărul de femei crește de la an la an.

În anii 2021 și 2022 au donat sânge peste 72.000 de persoane, în creștere cu peste 9.000 de donatori față de 2020.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării