main logo
664

Fondul de rezervă al Guvernului, tocat pe avocaţi, despăgubiri şi servicii secrete

Banii din fondul de rezervă al Guvernului au fost cheltuiţi anul trecut, în mare parte, pe plata de despăgubiri unui investitor străin, pe alocaţii proprietarilor de terenuri agricole din regiunea transnistreană, pe avocaţi, dar şi pe Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Rezerva Guvernului, tocată pe avocaţi, despăgubiri şi servicii secrete

În anul 2018, Guvernul a avut la dispoziţia sa şi circa 91,5 de milioane lei în cele două fonduri (de rezervă şi de intervenţie), din care a cheltuit peste 87 de milioane lei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Expropierea unui investitor american a costat bugetul 38 de milioane lei

Cei mai mulţi au fost în fondul de rezervă - 75,7 milioane lei, din care au fost cheltuiţi 72,7 milioane lei.

Cea mai mare sumă alocată din fondul de rezervă al Guvernului a fost pentru executarea integrală a hotărîrii arbitrale din 28 iunie 2018 de Centrul internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID), în cauza Mr. Zbigniew Piotr Grot, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC and ICS Laguardia SRL împotriva Republicii Moldova.

E vorba de circa 31 de milioane lei, sumă echivalentă a 1,8 milioane de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din tot bugetul prevăzut pentru cele două fonduri de rezervă ale Guvernului.

Dacă ţinem cont că pentru avocaţi sau firmele ce au asistat Guvernul în acest litigiu s-au mai cheltuit alte 6,6 milioane de lei, apoi exproprierea de către autorităţile din Moldova cu suportul justiţiei moldoveneşti a unui investitor american a costat doar anul trecut bugetul de stat aproape 38 de milioane de lei.

La acestea se mai adaugă alte aproape patru milioane de lei plătiţi pentru serviciile unor avocaţi şi jurişti angajaţi de către Guvern.

Sume secrete pentru SIS şi bani pentru vizite oficiale

Aproape 15,3 milioane de lei au fost acordate pentru susţinerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu aveau acces la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa – Tiraspol.

O sumă de 12,1 milioane lei a fost alocată Serviciului de Informaţii şi Securitate. Destinaţia banilor este însă confidenţială.

1,5 milioane lei au fost cheltuiţi pentru cumpărarea acţiunilor nou-emise de banca de importanţă sistemică Moldova Agroindbank. Mijloacele financiare urmau a fi returnate, dar în raport nu eistă o astfel de menţiune.

Tot aproape 1,5 milioane lei s-au dus pentru acoperirea cheltuialilor legate de reuniuni internaţionale şi vizite oficiale, inclusiv cea a Președintelui Republicii Belarus, Aleksander Lucașenko a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

14,4 milioane lei din fondul de intervenţie

Din fondul de intervenţie s-au cheltuit circa 14,4 milioane de lei, inclusiv cinci milioane lei pentru lichidarea consecințelor incendiului din incinta Institutului de Zoologie al AŞM.

La această se adaugă alte 3,2 milioane lei pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din 20-21 aprilie 2017, inclusiv 1,9 milioane lei pentru Grădina Botanică.

O sumă de 3,15 milioane lei a fost cheltuită pentru reparația grădiniței de copii ”Prietenia” din satul Pârlița, Ungheni care a fost afectată în urma calamităților naturale din 18 iunie 2016. Ţinând cont că această calamitate a fost încă în 2016, alocarea unor astfel de sume putea fi prevăzută şi în Bugetul de stat.

Anterior experţii de la unele organizaţii au susţinut că banii din fondul de rezervă nu sunt repartizaţi cum ar fi trebuit. "O problemă a repartizării incorecte a banilor din Fondul de rezervă este că ei sunt alocaţi pentru a repara greşeli sau pentru a organiza manifestări unde ies în faţă anumiţi lideri politici", afirma anterior Dumitru Budeanschi, de la Expert-Grup.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării