main logo
4098

Flori rare incluse în Cartea Roșie, vândute pe marginea drumului

Nici nu au reușit bine să înflorească, dar deja sunt rupți și vânduți la marginea pădurilor.

Flori rare incluse în Cartea Roșie, vândute pe marginea drumuluiFlori rare incluse în Cartea Roșie, vândute la marginea drumului

Pe șoseaua Chișinău-Orhei au fost deja surprinse persoane care vând ilegal ghiocei și alte flori ale primăverii, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Chiar dacă știu că se pot alege cu amenzi usturătoare pentru asta, oamenii culeg plantele în speranța că își vor câștiga un ban în plus. Când văd poliția sau camerele de filmat însă, fug cât îi țin picioarele.

Deși știu că ghioceii sunt incluși în Cartea Roșie, zeci de comercianți îi vând fără nicio grijă de-a lungul șoselei Chișinău-Orhei. Oamenii spun că așa, mai fac un ban de pâine. 

„Din acești bani cumpărăm de mâncare și trebuie să vin să le vând cu verișoara. Ne alungă poliția, fugim și iar venim. Ne filmează, râd de noi”.

În apropiere de satul Peresecina, am găsit și o mașină de poliție, care potrivit comercianților, i-ar fi alungat de câteva ori de pe marginea drumului. Nu am reușit să discutăm cu oamenii legii. Îndată ce echipa noastră s-a apropiat de automobilul acestora, polițistul de la volan a accelerat și a plecat de acolo. 

„Până să fie votarea mergeau pe lângă noi, nu ne vedeau, cum au trecut alegerile, ne alungă”.

Acest bărbat ne-a spus că vinde florile primăverii în fiecare an. De îndată ce au înflorit viorelele, bărbatul a început să le adune în buchete și să le vândă pe marginea șoselei. 

„Le putem vinde timp de 10 zile, apoi șoseaua va fi liberă. Așa un buchet costă 5 lei. E greu la lume, au copii le este greu. Vin și fac câte 80 de lei, 100 maximum”.

Specialiștii spun că ghioceii au ajuns să fie incluși în Cartea Roșie din cauza oamenilor, care îi rup ca să-i vândă.

Potrivit Codului administrativ, colectarea sau distrugerea plantelor rare se pedepsește cu amendă de până la 3.000 de lei. Cartea Roșie a Moldovei cuprinde 118 plante pe cale de dispariție. Printre acestea sunt și florile de primăvară - ghioceii, lăcrămioarele și brândușele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării