main logo
4698

Finlanda din Moldova: Oamenii vorbesc la telefon prin copaci

Dacă se întâmplă să treceţi prin Sloveanca, un sat micuţ de oameni gospodari, cu multe case noi, cochete, să nu vă miraţi dacă vedeţi vreo bătrână boscorodind seara târziu pe vârful dealului, dacă vedeţi oameni urcaţi iarna în copaci, dacă vedeţi femei agitate făcând cercuri neînţelese în jurul caselor.

Finlanda din Moldova: Oamenii vorbesc la telefon prin copaci

Aurelia Arapan, consilieră locală, spune că locuitorii din Sloveanca au avut iniţial telefoane şi acestea lucrau fără probleme. În 2002, oamenii au plătit câte circa 3.000 de lei şi au fost conectaţi la serviciile de telefonie fixă ale Moldtelecom-ului.

În 2005, compania le-a propus să treacă la alt sistem, şi anume la cel de radiotelefonie, iar începând cu 2008, telefoanele au început să le dea bătăi de cap, comunicarea prin telefon a devenit imposibilă, transmite Știri.md cu referire la Jc.md.

Astfel, cei din Sloveanca s-au pomenit ca pe o insulă, nu au telefonie, nu au acces la internet şi nici la televiziune prin cablu. Cei de pe vale, „din Finlanda”, o mahala de peste râpă, caută ca prin ceaţă la postul public de televiziune şi mai prind Canal 2.

Angajaţii Moldtelecom-ului le-au mai schimbat câte un fir, câte o piuliţă, dar în ansamblu situaţia a rămas neschimbată.

Locuitorii din sat au depus nenumărate plângeri în acest sens, dar problema a rămas nesoluţionată. 

Radiotelefoanele nu le lucrează atunci când au nevoie. Dar dacă nu plătesc la timp facturile, telefoanele încep ca prin minune să zbârnâie şi o voce cristalină de robot îi anunţă pe „stimaţii clienţi” ai Moldtelecom-ului să achite pentru facturi, altfel riscă amenzi.

Responsabilii de la Moldtelecom argumentează că ar avea nevoie de o nouă staţie tehnică, iar aceasta costă peste 2 milioane de lei, iar abonaţi sunt puţini, nu se adună nici 200 de persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării