main logo
359

Fiecare al patrulea pedagog din Găgăuzia este pensionar

În noul an de studii, în UTA Gagauz-Yeri vor ieşi la muncă 2.232 de pedagogi.

Fiecare al patrulea pedagog din Găgăuzia este pensionar

Dintre aceştia, 806 sunt angajaţi în instituţiile preşcolare, în şcoli activează 1.462 de cadre didactice, iar fiecare al patrulea pedagog din autonomie este pensionar, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Din numărul total de angajaţi în şcolile şi grădiniţele din UTA Gagauz-Yeri, grad didactic superior au 22 de pedagogi şi trei directori.

Totuşi, una dintre cele mai acute probleme care are loc în sistemul educaţional din autonomie rămâne a fi numărul mare de pedagogi care sunt de vârstă pensionară, indică gagauzinfo.md.

„Fiecare al patrulea pedagog din UTA Găgăuzia este deja la pensie. În acelaşi timp, este o mare criză de profesori de fizică, chimie, matematică, limbă şi literatură rusă etc.”, conform sursei citate.

Lipsa de cadre pedagogice se resimte şi la nivel naţional, deşi statul întreprinde mai multe măsuri pentru a stimula tinerii să aplice la facultăţi pedagogice. 

Astfel, guvernul a propus ca studenții care au absolvit facultățile de pedagogie să beneficieze de o indemnizație de 120 mii de lei la angajare nu doar în anul absolvirii, dar și în decurs de 3 ani după absolvirea instituției de învățământ.

În anul de studii 2018 – 2019, au fost înregistrate circa două mii de posturi didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării