441
0
Fetele care vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman
441
0

Autoritățile din sănătate vor procura 40 de mii de doze de vaccin, cu 4,5 dolari doza, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor împotriva virusului papiloma uman.

Fetele care vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că actualmente sunt desfășurate procedurile de plată, iar vaccinul urmează să ajungă în țară până la sfârșitul lunii mai, transmite Știri.md.

Vaccinul tetravalent Gardasil este produs de compania Merck din SUA, fiind utilizat de către Republica Moldova și în cadrul campaniei desfășurată în anii precedenți. Grupul țintă în 2019 vor fi fetele care au împlinit vârsta de 10 ani, născute în anul 2009. Vaccinarea va fi gratuită.

Anual în Moldova sunt înregistrate circa 300 cazuri noi de cancer cervical, iar la fiecare 2-3 zile o femeie moar din cauza acestei maladii. Vaccinarea este necesară pentru prevenirea bolii

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin, a doua doză fiind administrată la nu mai puțin de 6 luni de la prima doză. Vaccinul previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 și 18, care determină 70-90%  din cazurile de cancer de col uterin și tulpinile 6 și 11, care provoacă 90% din verucile genitale. Adițional, vaccinul dat generează o imunitate încrucișată, pentru cancerele provocate tulpinile HPV 31, 33 și 45, ce reprezintă alte 13% din cancere și oferă protecție și pentru bărbați, menționează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din decembrie 2017, de când a început campania, au fost vaccinate în jur de 65% de fetele născute în anii 2007 și 2008. Gradul de acoperire cu a doua doză de vaccin este de circa 40%.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter