main logo
635

Festivalurile desfășurate în weekend în regiunile R. Moldova

Primul Festival al Caşului în raionul Glodeni, iarmarocul „Produs în Soroca” şi Festivalul de muzică populară ”Victor Postolachi” în aceeaşi zonă, Sărbătoarea Fagului la Ungheni, Zilele oraşului Nisporeni - fac parte din agenda ultimelor zile de odihnă.

Festivalurile desfășurate în weekend în regiunile R. MoldovaFoto: moldpres.md

Evenimentele au avut scopul să promoveze tradiţiile şi obiceiurile locale, care să susţină în primul rând turismul autohton, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

După festivalurile cartofului, mărului, plăcintelor, sarmalelor, copăceilor, florilor, căpşunii, mierii ş.a., în Republica Moldova va fi organizat şi Festivalul Caşului. Acesta a fost iniţiat în premieră în satul Hâjdieni din raionul Glodeni şi a adunat zeci de producători din regiune şi oaspeţi din toată ţara. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul raional Glodeni, Primăria Hâjdieni, o întreprindere locală, în parteneriat cu filiala Bălţi a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și asociaţia ”Stâncile Prutului”.

„Prin programele sale, statul oferă oportunități de dezvoltare a crescătorilor de oi și de capre, prin susținerea creării întreprinderilor de colectare și procesare a laptelui, prin oferirea de subvenții majorate”, a menţionat Iurie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

La rândul său, Ion Leucă, deputat în Parlamentul R. Moldova a specificat că „prin asemenea evenimente se promovează cultura producerii și consumului de produse autohtone naturale, păstrarea tradițiilor bogate ale păstoritului în lunca Prutului și nu în ultimul rând – responsabilitatea socială a agenților economici din comunități”.

Raionul Soroca a găzduit două activităţi – una economică, prin organizarea iarmarocului „Produs în Soroca”, şi alta culturală – prin festivalul de muzică populară în cinstea artistului Victor Postolachi.

Tot ieri, a fost organizată cea de-a şaptea ediţie a Sărbătorii Fagului, în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului a inclus mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului”, turismul forestier, meşteşugăritul lemnului, obiectele de artizanat local etc.

Ultimul weekend din luna mai a fost semnificativ şi pentru locuitorii oraşului Nisporeni, unde a fost marcată împlinirea a 401 ani de la prima atestare istorică a localităţii. Cu acest prilej, în oraş au fost organizate mai multe activităţi cultural-artistice, susţinute de interpreţi şi colective artistice locale şi din ţară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării