main logo
295

Festivalul Primăvara Europeană a Poeților a ajuns la a IX-a ediție

Scriitori, poeți și traducători din șapte țări participă, în perioada 7-9 mai, la cea dea IX-a ediție a Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, care are loc la Chișinău.

Festivalul Primăvara Europeană a Poeților a ajuns la a IX-a ediție

Organizatorii spun că evenimentul constituie un imbold de a renova și reanima instituția traducerii de la noi din țară, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a spus la deschiderea evenimentului, care a avut loc marți seara, că acesta este cel mai mare festival literar care se organizează în Republica Moldova și reunește scriitori și traducători din zone culturale din mai multe țări. 

El a menționat că organizarea festivalului este o sărbătoare a poeziei naționale și internaționale. 

„Scopul principal este de a face cunoscută literatura din Republica Moldova pe alte meridiane și de a aduce valori culturale din alte regiuni la noi, de a stabili punți de legătură și colaborare dintre mai multe arealuri culturale”, a spus Arcadie Suceveanu.

Arcadie Suceveanu a mai afirmat că în cei nouă ani de existență a festivalului au fost stabilite zeci de contacte cu diverse asociații și edituri din diferite țări, au apărut antologii, în diverse limbi. Franța, Belgia, Cehia, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina, sunt doar câteva dintre țările în care a răzbătut poezia și proza autorilor moldoveni. 

„La rândul nostru, am tipărit antologii din proza scurtă cehă, din poezia și proza azerbaidjană. La această ediție a festivalului vom lansa câteva antologii. Una ne-o aduce de la Moscova poetul și traductorul Evghenii Stepanov, o microantologie din poezia noastră în traducere rusă”, spune Arcadie Suceveanu.

În cadrul evenimentului, urmează să fie lansat almanahul acestui festival, care întrunește selecții din poezia invitaților, în traducere română, și a unor autori moldoveni, care sunt incluși în programul de activități în limba engleză. 

De asemenea, a devenit o tradiție ca în cadrul acestui festival să fie lansate câte două apariții editoriale, semnate de autori care nu mai sunt în viață. În acest an au apărut selecții din opera lui Aureliu Busuioc și Dumitru Matcovschi. Totodată, va fi lansată Cartea Poeziei 2019.

„Începând cu ziua de azi și până pe 9 mai, invitații actualei ediții, însoțiți de scriitorii noștri vor avea întâlniri, recitaluri poetice la universități, licee din Chișinău și din țară. Festivalul constituie un imbold de a renova și reanima instituția traducerii de la noi”, a spus Arcadie Suceveanu.

În cadrul Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” scriitorii și iubitorii de literatură din Moldova vor avea ocazia să îi întâlnească pe poeții: Farid Huseyn (Azerbaidjan), Andy Fierens (Belgia), Linda Maria Baros, Yekta (Franța), Christian Schenk (Germania), Luba Feldsher (Israel), Magda Cârneci, Eugen Suciu, Daniel Corbu, Valeriu Stancu, Stere Bucovală, George Terziu, Mircea Dan Duță (România) și pe Evgheni Stepanov (Rusia). 

Festivalul este organizat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al Moldovei etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării