main logo
432

Festivalul Gura Teascului a reunit vinificatori și agricultori din țară

La Ialoveni astăzi s-au stors strugurii, iar mustul a curs gârlă. Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a participa la Festivalul "Gura Teascului".

Festivalul Gura Teascului a reunit vinificatori și agricultori din țarăFestivalul Gura Teascului a reunit vinificatori și agricultori din țară

Evenimentul a reunit zeci de vinificatori, meșteri populari și agricultori din mai multe localități ale raionului Ialoveni. Atmosfera a fost condimentată cu muzică şi dansuri moldoveneşti, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

"E foarte gustos, dulce şi bun. Foarte bun, mulţumim mult". 

Vizitatorii au putut gusta şi din bucatele tradiţionale moldoveneşti preparate cu multă grijă. 

"Mămăligă cu brânză de oi, fripturică iată aici. Avem plăcinte, avem sărmăluţe. Asta mâncăm de veacuri".

"Cu cabernet, se foloseşte vinul cu sarmale şi brânză de oi cu învârtită". 

Vedetele zilei au fost însă strugurii. Agricultorii au cules de pe podgorii cele mai selecte soiuri pentru a le aduce la festival. 

"Acesta e soiul rizamat, ne mândrim foarte mult că suntem deţinătorii trofeului cel mai gigant strugure". 

La eveniment au participat mai mulţi meşteri populari de la noi şi din România. 

"E demonstraţie doar de cum se prelucrează metalul cu instrumente primitive. Cu un pic de oxigen, o nicovală şi poţi să faci o potcoavă de exemplu. Noi folosim tehnica original de fer forjat", a spus ferarul Virgil Scripcariu.

Cei mai impresionaţi au rămas copiii. 

"Am făcut o oală ca să o iau acasă ca să pun nişte flori în ea. Din lut am făcut."

Festivalul a culminat cu parada portului popular, la care au luat parte mai multe ansambluri raioanele. 

"Raionul Ialoveni îndeletnicirea lui principală este vinificaţia. Acum aceşti agricultori au venit să îşi prezinte marfa lor, tot ce ţine de vin, mustul care îl avem acum în toamnă", a spus preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Caramanu.

"Este un obicei foarte frumos, şi mi-l aduc aminte de copilărie. E frumos că cei din Ialoveni şi-au adus aminte de acest lucru", a spus  ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

"E o sărbătoare pentru toţi noi. Ca să facem aşa o sărbătoare azi trebuieau viticultori să muncească tot anul. Şi cred că v-aţi încredinţat că e făcut bine şi frumos", a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

În cadrul festivalului "La gura teascului", pe scena din centrul oraşului Ialoveni au evoluat mai mulţi artişti precum Ion Paladi, Olga Ciolacu, Lenuţa Gheorghiţă, Alex Calancea Band și trupa Lupii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării