main logo
391

Fermierii sunt rugați să nu utilizeze pesticide în perioada polenizării

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) îndeamnă fermierii să nu folosească pesticidele şi insecticidele în perioada înfloririi pentru a proteja albinele.

Fermierii sunt rugați să nu utilizeze pesticide în perioada polenizării

Conform prevederilor Legii apiculturii, se interzice utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpiilor, făşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polinifere, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

Totodată, se interzice comercializarea şi utilizarea în tratamentul albinelor a preparatelor chimice şi medicamentoase care nu sunt incluse în Nomenclatorul de stat al produselor farmaceutice de uz veterinar.

Persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sunt obligate să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să înştiinţeze cu cel puţin şapte zile de la începerea tratării, indicând concret data, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentraţia administrării acestuia, precum şi gradul de nocivitate al acestuia.

Primăriile sunt obligate să afişeze la timp în locurile publice anunţul despre efectuarea tratării terenurilor şi să înştiinţeze în scris despre aceasta apicultorii înregistraţi la staţionar şi pastoral în raza primăriei.

În caz de apariţie a morbidităţii sau mortalităţii spontane a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunţe subdiviziunea teritorială ANSA. Inspectorii subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor vor forma o comisie, în componenţa căreia vor intra reprezentanţii primăriei, ai poliţiei de sector şi persoanele implicate în preluarea mostrelor de albine moarte pentru analiza de laborator.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării