main logo
1907

Fermierii din Căușeni au ieșit cu tractoarele pentru a protesta

Fermierii din sud-estul Republicii Moldova organizează astăzi, 17 septembrie, proteste la Căușeni. Asta după ce Parlamentul R. Moldova a aprobat unele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă.

Fermierii din Căușeni au ieșit cu tractoarele pentru a protestaFoto: Newsmaker.md

Potrivit fermierilor, deputații au aprobat această lege fără a-i consulate. Mai mult, ei susțin că autoritățile le-au ignorat propunerile pe care aceștia le-a înaintat, transmite Știri.md, cu referire la studio-l.online. 

De asemenea, fermierii susțin că legea este discriminatorie și nu ar face decât să înrăutățească situația. 

Potrivit Forței Fermierilor, ajutorul acordat de Guvern nu soluționează niciun sfert din problemele cu care se confruntă sectorul agrar.

„Este foarte important ca societatea să cunoască că legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe șase luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20% vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență”, explică fermierii.

Știri.md amintește că, pe data de 11 septembrie, Guvernul a aprobat măsuri de sprijin destinate fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de șase luni.

La scurt timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că decizia de a-i scuti pe fermieri de ratele la bancă pentru jumătate de an, fără a acumula penalități și amenzi, și-a găsit sprijin în rândurile Băncii Naționale a Moldovei, dar și ale altor instituții bancare, pentru că nimeni nu este interesat ca aceștia să falimenteze. Atât autoritățile, cât și creditorii sunt interesați ca fermierii să câștige bani.

Cu toate acestea, fermierii au spus că „măsura este întârziată”, iar intenția de a ieși la protest rămâne în vigoare.

Foto: Newsmaker.md/Studio-l.online

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării