main logo
1628

Fermierii au mers la Președinție pentru a discuta cu șefa statului

Președintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandru Bădărău, și câțiva fermieri au mers astăzi, 25 septembrie, la Președinție, pentru a discuta cu șefa statului, Maia Sandu.

Fermierii au mers la Președinție pentru a discuta cu șefa statuluiFoto: Știri.md/Arhivă

Totuși, președintele Republicii Moldova a refuzat ca discuția să fie făcută publică, susține Alexandru Bădărău, transmite Știri.md, cu referire la noi.md. 

Acesta susține că, deși fermierii au fost cei care au protestat, în dificultate, de fapt, nu sunt doar ei, ci întregul sector agricol din țară. El menționează că la discuți nu au fost chemați doar protestatarii, ci și alte persoane, care nu au nimic de a face cu protestele organizate anterior. 

„Noi am invitat toate părțile invitate în acest protest, agricultorii din sud, din Găgăuzia, Asociația Forța Fermierilor și acum vedem că la discuții sunt invitate și alte persoane.

Eu nu înțeleg scopul, este o discuție cu cei nemulțumiți și au cerut ședință cu doamna Sandu, sau președinta vrea să facă cu o mulțime mai mare ca să aibă loc careva negocieri, discuții? Noi am cerut legea să fie întoarsă Parlamentului ca ea să fie discutată cu toți actorii, ceea ce nu s-a întâmplat. Ministerul a făcut acele declarații de presă că s-a întâlnit cu furnizorii după ce a adoptat legea. Despre ce noi vorbim? Cum să discutăm despre o lege eficientă dacă acțiunile care se fac nu se consultă cu nimeni”, a declarat Bădărău înainte de a intra la întâlnirea cu Maia Sandu. 

Potrivit lui Bădărău, una din cele mai importante cerințe care este înaintată autorităților este „transparentizarea tuturor actelor și acțiunilor cu privire la susținerea sectorului agrar”. 

Știri.md amintește că premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova este alături de fermieri și îi încurajează să participe la discuții constructive pentru a găsi soluții durabile la dificultățile cu care se confruntă. Recean a subliniat importanța dialogului și a făcut câteva precizări referitoare la solicitările fermierilor și măsurile luate de Guvern.

De menționat că, timp de două zile, fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au cerut ca legea care suspendă obligațiile de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni să fie întoarsă în Parlament, întrucât doar 20% din fermieri ar putea beneficia de ea.

„Vom încerca să discutăm cu șefa statului pe marginea acestei legi, precum și alte subiecte. Totodată, tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor din țară. Vă anunțăm că mâine alte raioane se vor alătura protestelor”, se mai arată în anunțul Asociației „Forța Fermierilor”.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Executivul este în căutare de soluții durabile pentru fermierii afectați.

„Am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile suferite. Am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare.”

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a anunțat în cadrul unei emisiuni că legea care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori nu va fi modificată. Aceasta va fi lăsată să-și facă efectul, iar modificări vor fi operate atunci când va fi necesar. Șarban menționează că scopul este de a salva producătorii care se află în dificultate.

Video: Sergiu Stefanco 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării