main logo
3571

Fermierii anunță proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane

Fermierii anunță pentru data de 20 septembrie, ora 10:00, un protest economic și pașnic cu tehnica agricolă în mai multe raioane ale țării.

Fermierii anunță proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioaneFoto: Imagine simbol

Astăzi a avut loc ședința comună a Consiliilor de administrare ale Federației Naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor, transmite Știri.md.

Cele două organizații au constatat că:

1. Situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste: secetă, embargo rusesc, scumpiri enorme la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă.

2. Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie, tradițional crește povara fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții, pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri.

3. Doamna prim-ministru ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare nu au fost realizate și discuția noastră de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. Reiterăm că mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat. 

"Categoric nu vom accepta nicio încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult decât atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna prim-ministru sau doamna președinte", comunică Forța Fermierilor.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării