main logo
516

Fermele de porci din țară, în carantină

Proprietarii fermelor mari de porci din Moldova au instituit carantină şi întreprind măsuri pentru prevenirea infectării cu pestă porcină, după ce ieri Guvernul a anunţat despre depistarea a 17 focare noi în sudul ţării.

Fermele de porci din țară, în carantină

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă toţi oamenii care cresc porci în gospodărie, să-i înregistreze, astfel încât în cazul infectării cu pestă porcină, să poată solicita despăgubiri de la stat. Despăgubirea este echivalentă masei vii a porcului pe care l-au avut gospodarii, transmite Știri.md cu referire la prime.md.

Potrivit ANSA, din cauza peste porcine, în total în ţară vor fi sacrificate în jur de 700 de animale. Guvernul va aloca un milion și jumătate de lei pentru a achita pagubele crescătorilor de porci.

Miercuri, premierul Pavel Filip a convocat şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale după ce în raioanele Ştefan Vodă şi Cahul au fost depistate 17 focare noi de pestă porcină.

Comisia a elaborat un plan de acţiuni care prevede 23 de măsuri privind stoparea răspândirii infecţiei.

Preşedintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Maxim Cazacu, gestionează o fermă din satul Cimişeni, raionul Criuleni. Bărbatul a instituit carantină după depistarea focarelor noi de pestă porcină.

"În primul rând, este limitat accesul transportului, pe teritoriul intră doar maşinele specializate, care este nevoie ca să fie pe teritoriu. Se spală cu apă toată maşina înainte ca să punem dezinfectatul pe ea, apoi se foloseşte soluţia de Ecocid de 3%, maşina se prelucrează cu aceasta soluţie şi se lasă pentru 40 de minute să stea până când soluţia o să înceapă să lucreze", a afirmat preşedintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Maxim Cazacu.

Totodată, crescătorii de porci dau asigurări că preţul cărnii nu va fi majorat.

Un nou focar de pestă porcină ar putea izbucni în orice raion al ţării.

"Zona riscului este toată Republica Moldova, pentru că suntem înconjuraţi de două ţări care au pesta porcină africană", a precizat şeful Secţiei Sănătatea animalelor ANSA, Maxim Sîrbu.

La vecini, situaţia epidemiologică a fost scăpată de sub control. În România sunt aproape 900 de focare confirmate, ceea ce a determinat autorităţile să sacrifice peste 230 de mii de porci, provocând pierderi de zeci de milioane de euro pentru crescătorii de animale.

Şi în Ucraina pesta porcină face ravagii, fiind înregistrate 119 focare, inclusiv în apropiere de graniţa moldovenească.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării