main logo
491

Fenomenul migrator se va intensifica în rândul moldovenilor

Migrația este un element al proceselor de globalizare, iar Republica Moldova face parte din acest proces. Fenomenul migrator se va intensifica în următorii ani.

Fenomenul migrator se va intensifica în rândul moldovenilor

Din punct de vedere al dezvoltării economice din ultimii 20 de ani, plecarea moldovenilor peste hotare a favorizat dezvoltarea economică  prin remitențele pe care le-au trimis și le trimit în țară, transmite Știri.md cu referire la Viitorul.org

Banii trimiți din străinătate a impulsionat dezvoltarea afacerilor, dar a fost rezolvată și problema ocupării. Oamenii pleacă din lipsa oportunităților de angajare și a salariilor mici, a afirmat într-un podcast IDIS Viitorul, doctorul în economie, Dorin Vaculovschi.

Migrația are și un efect pozitiv asupra dezvoltării sociale prin intermediul anumitor proiecte. Un exemplu este ”Hoe town”, care are drept scop dezvoltarea localităților din remitențe. 

Efectele pozitive sunt pe o perioadă scurtă în caz contrar emigrarea definitivă ar duce la probleme demografice – îmbătrânirea populației, declinul natalității, dezechilibrul din sistemul social . Același lucru putem vorbi și despre economie. 

Odată cu crearea locurilor de muncă va fi o lipsă acută de forță de muncă. Un exemplu este România unde nu pot acoperite locurile de muncă scoase la concurs.

Potrivit lui Vaculovschi, lipsa locurilor de muncă în țară și a salariilor ici sunt principalii factori care îi determină pe moldoveni să plece în străinătate. 

Locurile de muncă prezintă o provocare pentru că lucrătorii tineri, productivi părăsesc țara la o rată neobișnuit de rapidă în căutarea muncii și succesului în alte părți. În ultimele două decenii Moldova a pierdut deja din populația sa și, cu tendințele curente, va pierde o cincime din populație în câteva decenii. 

Deși acest exod a adus un reflux de remiteri care sunt printre cele mai mari în Europa, nu se poate de bazat pe acest factor pentru a susține creșterea în următoarele decenii.

În concluzie, Dorin Vaculovschi a precizat că  migrația nu are nici efecte pozitive și nici negative, ci mai degrabă este un factor obiectiv. Sarcina autorităților este să evalueze efectele pozitive și să le orienteze spre dezvoltare și creșterea bunăstării populației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării