main logo
12515

Fenomenul meteo periculos care a închis toate școlile și grădinițele din țară

Freezing rain sau „ploaie înghețată” este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc.

Fenomenul meteo periculos care a închis toate școlile din țară

Nu contează dacă vorbim despre metal sau asfalt, transmite Știri.md.

Astfel, în contextul Codului galben de ceață și polei emis pentru Republica Moldova, trebuie să fim foarte precauți în perioada următoare, dacă observăm apariția fenomenului. 

Vorbim mai ales despre șoferi, care se pot pomeni cu mașina înghețată.

Cea mai bună soluţie pentru șoferi este să pornească motorul şi în felul acesta maşina se va dezgheţa mai repede. 

Știri.md menționează că din cauza ninsorilor abundente și a poleiului format pe drumuri școlile și grădinițele din țară vor fi închise mâine, 25 ianuarie.

La noapte se așteaptă precipitații mixte puternice, iar temperaturile vor coborî chiar și până la – 12 grade Celsius. Chiciura se poate depune pe firile electrice, existând riscul ca unii consumatori să rămână fără lumină. 

În contextul prognozelor de vreme rea, elevii din toată țara nu vor merge vineri la școală, urmând să revină la lecții abia luni. Informația a fost comunicată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Pavel Filip, transmite IPN.

Directorul interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Balan, a declarat că vineri va fi cer noros, temporar vor cădea precipitații puternice, în fază mixtă, pe drumuri se va forma ghețuș. 

Ziua temperaturile vor oscila între 0 și – 5 grade. 

Începând cu 26 și 27 ianuarie, temperaturile vor avea tendință de creștere. De sâmbătă, temperaturile vor încetini și vor cădea izolat.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, a menționat că trasee blocate nu sunt, însă în raionul Cahul circulația este îngreunată din cauza ghețușului. 

Temporar este oprită circulația pe anumite porțiuni de drum pentru intervențiile de deszăpezire. Au existat situații în care a fost nevoie de implicarea salvatorilor la tractarea unităților de transport care au derapat sau au rămas blocate.

Anatol Usatîi, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a declarat că pe majoritatea drumurilor din țară se circulă în condiții de iarnă. Circulația este îngreunată în sudul țării, pe traseul R-34 Hâncești-Leova-Cantemir-Cahul-Giurgiulești, dar și pe traseul M-3 Vulcănești-Cahul-Taraclia.

Secretarul general de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a raportat că, în legătură cu vremea, joi a fost suspendată circulația a zece unități de transport școlare din regiunea de sud, iar ca urmare la ore nu au ajuns 510 elevi.

Premierul Pavel Filip a solicitat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să intervină imediat în caz de blocare a accesului în localități, pentru a asigura oamenii cu produse alimentare și asistență medicală, unde se cere. Printr-o circulară toate instituțiile, mai ales cele medicale, vor fi informate despre riscul întreruperii curentului electric, ca să își pregătească generatoarele din dotare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării