main logo
965

Fenomenul de bullying: Un deputat propune modificări legislative

"Fenomenul de bullying în rândul copiilor și tinerilor a ajuns la un nivel alarmant, în ultimii ani, în Republica Moldova", susține deputatul PAS, Angela Munteanu Pojoga.

Fenomenul de bullying: Un deputat propune modificări legislativeFoto: Facebook/ Angela Munteanu Pojoga

În context, deputatul menționează că autoritățile din Republica Moldova sunt abia la început de recunoaștere prin lege a acestui fenomen, transmite Știri.md. 

"Potrivit primului studiu realizat în rândul adolescenților din Republica Moldova pe fenomenul bullying, marea majoritate (86,6%) din totalul elevilor claselor a 6-12-a din Republica Moldova sunt afectați de bullying, unii fiind victime, iar alții - agresori sau martori.

Actualmente sintagma "bullying" nu se regăsește nici într-un act legislativ. Nu este o delimitare clară a violenței școlare și a bullying-ului în actele normative, nu am găsit, la nivel de republică, nici într-un act reglementator, care este diferența dintre violență și bullying", susține deputatul.

Angela Munteanu Pojoga enumeră și consecințele bullying-ului:

- una dintre primele consecințe ale bullyingului este lipsa dorinței de a merge la școală. 31,2% dintre elevi au menționat lipsa dorinței de a merge la școală, din cauza colegilor, cel puțin, o singură dată, pe parcursul anului precedent;

- o altă consecință este dorința de a schimba școala sau clasa din cauza colegilor, datele statistice atestă că pe parcursul anului trecut, 43,5% s-au gândit la această opțiune, cel puțin, o singură dată;

- cel mai îngrijorător este faptul că aproape 1 din 4 elevi au menționat că a avut situații când și-ar fi dorit să nu mai trăiască, din cauza unor lucruri care s-au întâmplat la școală sau pe Internet.

Consecințele pe termen scurt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ. 

Consecințele pe termen lung: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid.

"Școala trebuie să devină prietenoasă și atractivă pentru copii. Pentru elevi este important ca mediul școlar să fie unul protector.

În perioada imediat următoare, voi propune Parlamentului spre aprobare, reglementarea acestui fenomen prin modificarea unor articole din câteva acte legislative", declară deputatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării