main logo
3095

Fenomenele meteo extreme care pot lovi Moldova în luna iunie

Primele zile de vară sunt determinate de ploi cu descărcări electrice, pe întreg teritoriul ţării, mai cu seamă în regiunea de nord. Perioada de referinţă va fi cu ploi şi soare, valorile termice în primele zile de iunie încadrându-se între 23 – 30 de grade Celsius, ziua.

Fenomenele meteo extreme care pot lovi Moldova în luna iunie

În luna iunie, temperatura medie multianuală a aerului în Republica Moldova este cuprinsă între +17,8ºС la nord şi +20,0ºС la sud, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1949, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,1ºC (Briceni) şi +17,0ºC (Tiraspol). 

Cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2007 şi 2012. Valorile temperaturii medii lunare a aerului în anii indicaţi au oscilat între +20,6ºC (Briceni) şi +24,0ºC (Dubăsari).

Dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice şi căderile de grindină, care se semnalează anual. 

Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 4 ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani. 

Este posibilă formarea vârtejurilor. Astfel, la 27 iunie 1980, izolat în raioanele Slobozia şi Căuşeni, s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile economiei naţionale.

Numit Cireşar în popor, iunie este prima lună de vară. Este vremea cireşelor, a zilelor călduroase şi a nopţilor mai scurte, precum şi a semănatului legumelor de toamnă – ridichi, gulii sau conopidă. 

Se spune că dacă în această lună vor fi ploi cu tunete şi fulgere, atunci întreaga vară va fi ploioasă, iar recolta de grâu bogată; dacă vremea va fi uscată, e semn că vor fi mulţi struguri. 

Tot în iunie, pe data de 21, are loc solstițiul de vară, când avem cea mai lungă zi din an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării