main logo
489

Femeile din Armata Națională și-au creat o asociație de profil

Asociaţia Femeilor din Armata Naţională (AFAN) a fost lansată astăzi la sediul instituţiei de apărare.

Femeile din Armata Națională și-au creat o asociație de profil

La eveniment au participat Ministrul Apărării Eugen Sturza, viceprim-ministrul pentru Reintegrare Cristina Lesnic, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, ambasadele acreditate în Republica Moldova şi asociaţiile de femei din ţara noastră, transmite Știri.md cu referire la Hotnews.md.

Ministrul Apărării Eugen Sturza a salutat crearea asociaţiei, menţionând ca astfel, femeile din armată îşi vor putea uni eforturile pentru promovarea principiilor egalității de șanse, egalității și echității de gen în cadrul Armatei Naționale, prin punerea în aplicare a mai multor proiecte şi activităţi în domeniu, realizate cu sprijinul ONG-urilor de femei şi organizaţiilor internaţionale, precum UN Women, CID NATO sau APE.

„Am ferma convingere că Asociația Femeilor din Armata Națională va constitui o platformă eficientă de dialog între Ministerul Apărării (MA) și societatea civilă și va reflecta echidistant succesele pe care le înregistrează Armata Națională în realizarea obiectivului nostru comun — asigurarea egalității și echității de gen în sectorul de securitate și apărare”, a spus Eugen Sturza.

La rândul ei, Cristina Lesnic, care este şi preşedinte al grupului de lucru pentru implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea pentru anii 2018-2021, a menţionat că frumoasa iniţiativa a Ministerului Apărării de a crea o asociaţie reprezintă o apreciere şi încurajare a întregii comunităţi de femei, menţionând că instituţia deţine întâietatea în promovarea acestora în operaţiuni internaţionale.

„Femeia este un furnizor de securitate, iar potenţialul său profesional trebuie să fie explorat la toate etapele de asigurare a securităţii şi păcii, dar şi în toate poziţiile de luare a deciziilor, aşa cum este stipulat în Rezoluţia ONU 1325”, a spus Cristina Lesnic.

Pentru asigurarea unei cooperări eficiente între asociaţie şi Ministerul Apărării, joi, 6 iunie, a fost semnat un acord de colaborare între cele două entităţi. Documentul prevede asigurarea sprijinului în realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi în Republica Moldova pe anii 2017-2021, a Programului naţional de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea pentru anii 2018-2021 şi identificarea ariilor de interes şi organizarea instruirilor reprezentanţilor/reprezentantelor MA şi membrilor/membrelor AFAN, activităţilor cu caracter ştiinţific şi consultărilor în comun, precum şi desfăşurarea activităţilor de diplomaţie publică în scopul promovării imaginii instituţiei de apărare.

De notat că Asociația Femeilor din Armata Națională, creată la 28 februarie curent, este o asociaţie obştească neguvernamentală, care-şi propune să ofere sprijin femeilor încadrate cu funcţii militare și angajatelor civile din Armata Națională în soluționarea problemelor cu care se confruntă.

De asemenea, asociaţia va facilita dezvoltarea profesională a femeilor din Armata Națională, va contribui la combaterea stereotipurilor privind rolul femeilor și bărbaților în sectorul de securitate și apărare, realizarea acţiunilor pentru majorarea nivelului de participare a femeilor din Armata Națională la toate nivelurile ierarhice şi în toate domeniile de specialitate, inclusiv în procesul decizional, precum şi susţinerea participării în mod egal a femeilor și bărbaților în misiuni şi operaţii internaţionale.

Din AFAN fac parte 37 de femei şi bărbaţi, preşedinta asociaţiei fiind colonelul Mariana Grama, şef direcţie cooperare internaţională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării