648
0
Femeie bătută la Spitalul de Psihiatrie din Orhei. Reacția ministerului Sănătății
648
0

O femeie a relatat pe o rețea de socializare că mama sa fiind internată la Spitalul de Psihiatrie din Orhei ar fi fost bătută. În susținerea cuvintelor sale ea a publicat imagini cu victima.

Pe acest caz Ministerul Sănătății a inițiat o comisie care, în urma unei anchete, spune că pacienta nu a fost bătută în cadrul instituției medicale, dar a primit tratamentul necesar.

„În cazul pacientei E.G, comisia a constatat că pacienta a fost internată cu diagnosticul de „Alcoolism cronic st-3 mixt. Encefalopolineuropatie toxico-etilică gr.3”. Acesteia i s-a acordat volumul adecvat de tratament, însă dinamica maladiei sale de bază în asociere cu alte maladii somatice are tendințe spre agravare, din cauza consumului în exces de alcool. Privind acuzațiile rudelor pacientei, precum că acesteia i-ar fi fost aplicate lovituri în cadrul instituției, comisia a prezentat extrasul fișei de la internarea pacientei pe 08.07.2018, unde sunt înregistrate echimoze violice, verzui, de unele dimensiuni aproximativ 3 cm, o plagă la buza stângă, escorcții, echimoză sub ochiul stâng violacee, aceasta spunând că s-a împiedicat și a căzut. La fel, fiind notată masa corporală de 45 kg, ceea ce reprezintă o hiponutriție alimentară”, se spune într-un comunicat remis de minister.

În același timp, comisia a constatat că în instituție nu sunt create condiții pentru executarea Dispoziției Ministerului cu privire la transmiterea informației către Oficiul Avocatului Poporului despre relele tratamente, cazurile de leziuni corporale, pedepse, tortură. De asemenea, nu este aprobat Codului Deontologic şi de Etică în cadrul instituției.

În acest context, Comisia a prezentat un șir de recomandări, cum ar fi:

– înlocuirea asistenței psihiatrice a ambilor pacienți prin acordarea asistenței sociale și medicale în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din teritoriu, în comun cu serviciul de asistență socială al administrației publice locale;

– referirea cazurilor de rele tratamente sau leziuni depistate la internarea pacienților, Avocatului Poporului;

– elaborarea și aprobarea Codului Deontologic în cadrul instituției și instruirea personalului medical privind conduita în cazurile comportamentelor agresive ale pacienților.

Amintim că, la data de 29 septembrie, o femeie a postat pe o rețea de socializare faptul că mama sa a fost bătută la Spitalul de Psihiatrie din Orhei. Acesta spune că și-a găsit mama plină de vânătăi și răni după ce a internat-o.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter