main logo
313

Federica Mogherini: Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă

Calitatea proceselor democratice este legată de situația libertății de exprimare, precum și de libertatea și pluralismul mass-mediei.

Federica Mogherini: Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă

Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, sărbătorim rolul esențial al presei libere nu numai în calitate de furnizor de știri fiabile și adevărate, ci și ca un pilon al democrației.

Este declarația înaltului reprezentant, Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată anual pe 3 mai, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Înaltul reprezentant afirmă că prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața sau și-au riscat viața pentru că au expus adevăruri incomode, iar cea de a 26-a comemorare la nivel mondial abordează provocările actuale cu care se confruntă mass-media. 

„Dezinformarea are un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile publice din întreaga lume, iar UE nu face excepție”, se spune în declarație.

Federica Mogherini spune că acesta este motivul pentru care UE a lansat un plan de acțiuni împotriva dezinformării, care accelerează răspunsul european în vederea consolidării rezilienței societăților  împotriva dezinformării. 

Oficialul UE mai menționează că „o democrație sănătoasă se bazează pe o dezbatere publică deschisă, liberă și echitabilă și este de datoria noastră să protejăm acest spațiu și să nu permitem nimănui să răspândească dezinformarea care alimentează ura, diviziunea și neîncrederea în democrație”.

Federica Mogherini subliniază că UE promovează o mass-medie liberă și echitabilă nu numai la nivel național, ci și la nivel mondial, inclusiv prin asigurarea de fonduri pentru proiecte specifice care îmbunătățesc jurnalismul de calitate, libertatea presei și accesul la informațiile publice. 

În condițiile în care jurnalismul liber se află sub o presiune din ce în ce mai mare, UE își reafirmă determinarea de a apăra libertatea presei și a mass-mediei în interiorul frontierelor sale și la nivel mondial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării