main logo
569

Federația Rusă, obligată de CtEDO să achite 10.000 de euro unor moldoveni

Cinci locuitori ai regiunii transnistrene vor primi despăgubiri materiale de la autoritățile Federației Ruse după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) le-a făcut dreptate.

Rusia, obligată de CtEDO să achite 10.000 de euro unor moldoveniFoto: mediafax.ro

Instanța a pronunțat pe 18 iunie trei hotărâri prin care a recunoscut că Rusia se face vinovată de încălcarea dreptului la un proces echitabil și dreptului la proprietate, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

În primul caz, un locuitor al satului Corjova din raionul Dubăsari s-a plâns că administrația transnistreană i-a sechestrat ilegal de două ori un mijloc de transport, pe motiv că bărbatul nu s-a oprit la așa-numitul post vamal local. Mașina era înmatriculată la autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Prima dată, pentru a-și recupera automobilul, reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 58 de dolari. Iar a doua oară, a rămas fără permisul de conducere.

CtEDO a hotărât că Federația Rusă este responsabilă de încălcarea dreptului la proprietate în acest caz și a decis că autoritățile de la Moscova trebuie să-i achite bărbatului 44 de euro ca prejudiciu material, 3.000 euro prejudiciu moral și 2.000 euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

Cea de-a doua hotărâre emisă de CtEDO vizează plângerea a două persoane din regiunea transnistreană care în anul 2005 au fost concediate de la locul de muncă. Ei s-au adresat în instanța de judecată pentru restabilirea în funcții, dar au  pierdut procesele.

Rusia a fost obligată să achite fiecărui reclamant câte 3.000 de euro pentru prejudiciu moral și 2.400 euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

Cel de-al treilea caz se referă la alte două persoane, care locuiau în satele Slobozia și Parcani din regiunea transnistreană. Reclamanții au fost arestați în anul 2005 și au fost ținute în arest până la condamnarea lor în anul 2009, când au primit câte 14 ani de privațiune de libertate.

CtEDO a constatat încălcarea de către Federația Rusă a drepturilor reclamanților la un proces echitabil. Bărbații vor primi câte 6.000 de euro drept prejudiciu moral și 4.080 euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

În total, Federația Rusă a fost obligată să achite aproape 30.000 de euro în urma celor trei decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării