main logo
964

Fără publicitate la jocurile de noroc: Alaiba a dat o tură prin oraș

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care este și autorul legii ce a interzis publicitatea jocurilor de noroc, intrată în vigoare de la începutul acestui an, a dat o tură prin oraș pentru a se asigura că prevederile noii legi sunt respectate de către agenții economici.

Fără publicitate la jocurile de noroc: Alaiba a dat o tură prin orașFoto: realitatea.md

Unele lucruri l-a bucurat pe deputat, însă altele nu prea l-au făcut să rămână mulțumit de receptivitatea și supunerea întreprinzătorilor, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Alaiba susține că, de la 5 zile de când legea a intrat în vigoare, o bună parte din agenții economici s-au supus noilor prevederi și au eliminat publicitatea pentru jocurile de noroc din localuri, însă alții încă „testează nervii autorităților”.

„Legea nu e o sugestie. E obligație. De cinci zile e interzisă publicitatea jocurilor de noroc, a loteriilor și pariurilor. Chiar am mers ieri prin oraș din curiozitate și m-am bucurat să constat că foarte mulți agenți economici s-au conformat noilor cerințe.

Marea majoritate pur și simplu s-au conformat. Bravo lor. Eram sigur că anume așa va fi. Totuși, mai sunt entități care testează limitele acestei legi sau care încă nu s-au adaptat.

Eu înțeleg că în țara asta sunt multe legi care există doar pe hârtie. Dar eu nu vreau ca legea asta să fie o asemenea lege. Și nu vreau să fiu văzut făcând legi de mântuială.

De aceea o să mă asigur de fiecare dată că legile pe care le-am promovat ajung în realitate și se aplică tuturor. Lucrurile se fac până la capăt”, anunță deputatul.

Totodată, Dumitru Alaiba îndeamnă cetățenii să anunțe poliția dacă văd publicitate în folosul jocurilor de noroc, promovată de agenții economici.

„Conform art. 53 alin. (2) din Legea 291/2016 se interzice orice formă, directă sau indirectă, de acțiuni publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea jocurilor de noroc […] în special publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de vânzare angro şi cu amănuntul art. 54 alin. (2) din Legea sus-menționată spune: Încălcări ale prezentei legi se consideră amplasarea și/sau difuzarea publicității în favoarea promovării, organizării, desfășurării sau exploatării jocurilor de noroc (inclusiv a celor on-line), a pariurilor pentru competițiile/evenimentele sportive și a altor activități din domeniul jocurilor de noroc”, prevederile noii legi.

Amintim că proiectul de lege ce prevede interzicerea jocurilor de noroc în mass media, supermarket, magazine, poștă etc a fost votat în lectură finală la 25 noiembrie 2021, autor și promotor al acestei restricții fiind Dumitru Alaiba.

Conform deputatului, zilnic în Moldova se vând 1,3 milioane de bilete de loterie, iar taxe din acest gen de activitate nu erau încasate practic deloc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării