main logo
1597

Faptele bune pe care le fac voluntarii premiați în R. Moldova

Guvernul și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a oferit diplome și premii bănești voluntarilor și organizațiilor care au contribuit pe parcursul anului 2018 la dezvoltarea voluntariatului în Republica Moldova.

Faptele bune pe care le fac voluntarii premiați în R. Moldova

Gala „Jos pălăria în fața voluntarului” a avut loc joi, 20 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Solidarității Umane, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Andrei Bîzgan, voluntar din Rezina, a primit diplomă pentru faptul că, săptămânal, a oferit gratuit produse de panificație la 13 bătrâni din raion. El spune că în 2019 va continua această activitate, ba chiar va dubla numărul oamenilor ajutați, deoarece brutăria pe care o gestionează și-a extins activitatea.

Victoria Boţan, specialist în relații publice la Asociația „Motivație” a fost premiată pentru promovarea activităților de sortare a deșeurilor și pentru implicarea tinerilor cu dizabilități în activități de voluntariat. Victoria Boţan susține că, pe tot parcursul anului, cine a pășit pragul Asociației „Motivație” a ieșit de acolo informat cât este de important să fie sortate deșeurile. „Este o activitate pe care fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze și să o împărtășească cu ceilalți”, a spus Victoria Boţan.

Viorica Harea, coordonatorul voluntarilor din raionul Fălești, a menționat că anul trecut a obținut diplomă de gradul doi, iar acum de gradul întâi. Premiul a fost acordat pentru faptul că a crescut numărul activităților cu implicarea voluntarilor din raionul. „În pofida faptului că erau tare ocupați, voluntarii au găsit modalități să se implice și să facă lumea mai bună”, a spus Viorica Harea.

Directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, Antoniţa Fonari, susține că, la început, voluntariatul în Republica Moldova era promovat de un grup mic de oameni care își doreau o lume incluzivă, tolerantă. Iar astăzi numărul voluntarilor a ajuns la zeci de mii.

„Atât de multe lucruri care țin de mentalitate s-au schimbat datorită voluntarilor. Ne-am gândit că putem porni o mișcare în Republica Moldova, în așa fel ca munca de voluntar să aibă valoare”, a menționat Antoniţa Fonari.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a menționat că în Republica Moldova acest concept „de a dărui societății” capătă amploare. Cei care pot să facă ceva fac. Cei care pot să facă mai mult fac voluntariat. Pavel Filip a declarat că în 2019 vor fi alocați 10 milioane de lei pentru organizațiile care vor expertiza politicile promovate de către Guvern. 

Pavel Filip a mulțumit celor peste 60 de mii de voluntari că s-au mobilizat în întreaga țară pentru a ajuta 270 de mii de persoane. „Oamenii puternici nu îi pun la pământ pe cei slabi. Dimpotrivă, îi ridică. Voluntariatul este pentru oameni puternici”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a remarcat că voluntariatul este o modalitate de manifestare a atitudinii, de educare a solidarității în interiorul societății. Nu este totdeauna ușor să faci acest lucru, spune Monica Babuc.

Cel mai activ voluntar al anului 2018 a fost desemnată Ana-Maria Odobescu din satul Cuizăuca, Rezina. Cel mai bun eveniment de promovare a voluntariatului a fost aleasă campania „Bunicii Grijulii”, desfășurată de către asociația cu același nume. Cel mai bun coordonator de voluntari a fost desemnată Svetlana Bodiştean, din Varnița, Anenii Noi.

Ceremonia de premiere a avut loc în contextul încheierii proiectului „Săptămâna Națională a Voluntariatului 2018 – Hai în gașca voluntarilor!”, implementat de către Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), în comun cu Coaliția Voluntariat. „Jos pălăria în fața voluntarului” este un eveniment susținut de către Guvern prin intermediul Programului de Granturi al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării