main logo
376

FAO va susţine implementarea obiectivelor agricole şi de mediu

Implementarea în Republica Moldova a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ce țin de sistemele agricole alimentare și mediu, precum și monitorizarea procesului, vor fi asigurate pe viitor de către un Consiliu Coordonator creat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) cu susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO).

FAO va susţine implementarea obiectivelor agricole şi de mediuFoto: moldpres.md

Prima ședință a Consiliului a avut loc marţi, 30 iulie, reunind reprezentanți ai MADRM, Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Biroului Național de Statistică, autorităților locale, sectorului privat, societății civile și donatorilor externi, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În cadrul evenimentului s-a discutat despre coordonarea eforturilor pentru implementarea ODD.  Acestea urmează să fie integrate în strategii și documente de planificare bugetară relevante, ca parte a angajamentelor asumate de Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030.

Totodată, au fost prezentate rezultatele raportului tematic privind naționalizarea ODD-urilor ce țin de sistemele alimentare agricole și mediu, alte activități realizate în perioada 2018-2019 în cadrul proiectului FAO „Suport pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în implementarea și monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care se încheie tot astăzi.

“Putem spune că, pe parcursul acestui an, la nivelul sistemelor alimentare agricole și mediu, a fost înregistrat un progres important în procesul de naționalizare a ODD-urilor grație expertizei FAO. Din 53 de ținte ale ODD, legate de sistemele agricole alimentare și mediu, 38 au fost identificate ca relevante și ajustate la contextul de țară, urmând să fie integrate de Consiliul Coordonator în documentele de planificare a politicilor”,  a menționat Iurie Ușurelu, secretar general de stat la MADRM.

“Ne bucurăm că am reușit să răspundem necesităților ministerului de resort în fortificarea capacităților de implementare și monitorizare a ODD-urilor. Am reușit să analizăm progresul realizat din momentul adoptării Agendei 2030 până în prezent în ceea ce privește naționalizarea acestor ODD-uri, precum și să venim cu recomandări relevante pentru o implementare cât mai eficientă”, a precizat  Raimund Jehle, reprezentantul FAO în R. Moldova.  

La finalul întrunirii, participanții au semnat o declarație comună privind angajamentul și eforturile pentru implementarea ODD-urilor ce țin de sistemele alimentare agricole și mediu.

În septembrie 2015, Republica Moldova, împreună cu alți 192 de membri ai ONU, s-a angajat să implementeze Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptând Declarația Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, care a avut loc la New York. Această agendă va realiza ceea ce a fost inițiat în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, scopul principal fiind eradicarea sărăciei până în 2030 și asigurarea dezvoltării durabile în întreaga lume.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării