main logo
446

Fals: Refugiații ucraineni vor beneficia de 2,2 miliarde de lei din bugetul Moldovei

Într-o postare pe rețelele sociale, Oleg Savva, ex-deputat socialist, și-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că „din bugetul de stat al Republicii Moldova” pentru refugiații ucraineni au fost alocați 2,27 miliarde de lei.

Fals: Refugiații vor beneficia de 2,2 miliarde de lei din bugetul țăriiFoto: stopfals.md

Fostul ales al poporului face referire la o hotărâre de Guvern privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina. Informația are un caracter speculativ, or, în realitate, majoritatea sumelor de bani direcționate pentru susținerea refugiaților ucraineni în Moldova provine din surse nebugetare, fiind vorba despre donații, granturi, asistență financiară oferită de către partenerii de dezvoltare, transmite Știri.md cu referire la stopfals.md.

La 20 ianuarie, fostul deputat din partea Partidului Socialiștilor Oleg Savva a scris pe pagina sa de Facebook: „2,27 миллиарда лей - помощь украинским беженцам из молдавского бюджета” („2,27 miliarde de lei – ajutor pentru refugiații ucraineni din bugetul Moldovei”). Anunțul a devenit rapid popular pe Facebook, iar zeci de persoane l-au distribuit pe paginile lor sau au lăsat comentarii critice în adresa guvernării:

„А нашим денег нет” („Dar pentru ai noștri bani nu-s”);

„А нашим пенсионерам? И бедным семьям?” („Dar pentru pensionarii noștri? Și pentru familiile sărace?”);

„Ага, а потом что им дают оказывается в мусорке. Сам лично видел” („Chiar aşa! Ceea ce le oferă ajunge pe urmă la tomberon. Am văzut personal”);

„Вся Одесса не работает, а живет за счет денег, которые получают в Молдове” („Toată lumea de la Odesa nu muncește, trăind din banii pe care îi primește în Moldova”).

Doar într-un singur comentariu era scris că banii pentru susținerea refugiaților au fost oferiţi de către Uniunea Europeană, nu de bugetul Moldovei. 

Printre cei care au distribuit mesajul respectiv se numără și Vasile Luca, actualul director al „Sângerei-gaz”, tot el liderul celulei de partid a PSRM în raionul Sângerei. 

De unde a apărut suma de 2,27 miliarde de lei? 

Cifra de 2,27 miliarde de lei are legătură cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova „privind acordarea protecției temporare”, aprobată la 18 ianuarie curent. În nota informativă care însoțește această hotărâre este prezentată o listă de măsuri pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni pe parcursul anului 2023. Potrivit documentului, 939,5 milioane de lei sunt alocați pentru asigurarea accesului copiilor refugiaţilor la educație (şcoli şi grădiniţe), 900 de milioane de lei reprezintă costul activităților pentru asigurarea accesului a 10.000 de persoane în cadrul centrelor de plasament temporar, 199,6 milioane de lei sunt direcţionați pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate, 1,4 milioane de lei constituie costul activităţilor de informare privind acordarea protecției temporare în condiții echitabile pe întreg teritoriul țării etc. „Cheltuielile necesare vor fi asigurate atât din buget, ținându-se cont de posibilitățile financiare pentru anul 2023, cât şi din surse extrabugetare: donații, sprijin financiar din partea partenerilor de dezvoltare”, a precizat Ana Revenco, ministrul de Interne, care a prezentat proiectul de hotărâre în cadrul şedinţei de Guvern. 

Banii din bugetul ţării sunt cheltuiţi pentru susţinerea refugiaţilor?

Pentru a preciza dacă Moldova cheltuie bani din propriul buget pentru a întreţine refugiaţii, am adresat o solicitare la Ministerul Finanţelor. Reprezentanţii instituţiei au precizat că banii pentru programele ce ţin de soluţionarea problemelor refugiaţilor sunt alocate din două fonduri: cel de rezervă şi cel de intervenţii. „Ţinând cont de faptul că întreţinerea centrelor de plasament şi alte măsuri suplimentare de susţinere a refugiaţilor au un caracter temporar şi extraordinar, astfel de cheltuieli sunt finanţate din fondul de intervenţii al Guvenului, completat din contul donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice”, se menționează în răspunsul oferit de MF portalului Stopfals.md.

Prin intermediul Fondului de intervenții, în anul 2022 au fost cheltuiți 453,9 milioane de lei. O altă parte din cheltuielile ce țin de criza provocată de sosirea în masă a refugiaților din Ucraina a fost acoperită din Fondul de rezervă al țării, fiind vorba despre suma de 38,6 milioane de lei.

Experta Marina Soloviova, directoare de programe în cadrul Expert-Grup, este de părere că în rapoartele Guvernului este inclusă doar o parte din costurile de întreținere a refugiaților. „Potrivit calculelor făcute de noi în luna martie, adăpostirea refugiaților pe parcursul unui an ar fi trebuit să coste circa 200-350 de milioane de euro. Guvernul Moldovei a cheltuit pentru refugiaţi doar o mică parte din suma necesară, partea leului fiind acoperită de către sectorul privat, organizaţii de caritate şi religioase, precum şi de organismele internaţionale care au acordat sprijin direct (excluzând Guvernul)”, a declarat experta. Ea dezminte afirmațiile din comentariile pe reţelele sociale, potrivit cărora pentru refugiaţi ar fi cheltuiţi banii prevăzuţi pentru remunerarea funcționarilor publici şi achitarea pensiilor. Marina Soloviova a precizat că Fondul de rezervă şi cel de intervenţii sunt destinate finanţării unor cheltuieli urgente, bunăoară, lichidarea consecinţelor unor calamităţi, a epidemiilor şi alte situaţii de urgenţă. „Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat este format din contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii achitate de angajatori şi persoanele asigurate, iar asta nu are vreo legătură cu fondurile de urgenţă ale Guvernului”, a mai spus experta. 

Cine și cât donează pentru susținerea refugiaților ucraineni?

Conform datelor Ministerului Finanțelor, în 2022, persoanele fizice și juridice au donat 290 de milioane de lei pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Din această sumă, 31,1 milioane de lei sunt donații din Moldova, iar 259,1 milioane de lei reprezintă asistența internațională.

O parte din asistența internațională, mai exact 41,2 milioane de lei, a fost oferită de către Ministerul Finanțelor din Lituania în beneficiul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice pentru a acorda compensații refugiaților. 

În anul 2022, pentru a soluţiona problemele ce ţin de susţinerea refugiaţilor ucraineni au fost alocați 429,5 milioane de lei. Toate rapoartele Ministerului Finanțelor privind cheltuielile ce țin de susținerea refugiaților ucraineni în Moldova pot fi consultate AICI.

Potrivit datelor oficiale, la începutul anului 2023, în Moldova erau înregistraţi oficial circa 88 de mii de refugiaţi ucraineni.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării