main logo
7105

Fake News: Gheorghe Urschi și Nelly Ciobanu au decedat

În această săptămână, două site-uri de ştiri false au publicat dezinformări despre decesul unor personalități de la noi din țară.

După cum acţionează majoritatea site-urilor de ştiri false, utilizatorii pot vedea doar titlul şi o imagine, iar ca să poată citi textul integral, trebuie să le distribuie pe conturile personale din rețelele sociale. Astfel, falsificatorii vor să obţină cât mai multe vizualizări. Cele două site-urile de falsuri sunt Ziaruldeazi.info şi Expert-news-romania.info, transmite Știri.md cu referire la stopfals.md.

Mesaj fals #1: ”Nelly Ciobanu a decedat într-un accident grav azi-dimineață”

Titlul informației de pe Ziaruldeazi.info anunță despre decesul cântăreței, fără să existe vreo sursă, iar în conținutul propriu zis sunt prezentate mai multe date biografice ale artistei. Informația a fost distribuită de utilizatorii rețelei sociale Facebook de cel puţin 658 de ori.

Mesaj fals #2: ”Gheorghe Urschi a decedat, renumitul actor, regizor și umorist avea doar 70 ani...”

Într-o altă știre falsă, distribuită de Expert-news-romania.info se spune: „Știre tragică pentru Moldova, renumitul actor, regizor și umorist din Republica Moldova, care era supranumit „regele umorului moldovenesc” a decedat astăzi dimineață la ora 5:20, medicii nu au reușit să-l salveze”. Ca și în cazul informației anterioare, nu există surse și sunt prezentate date din viața și activitatea lui Gheorghe Urschi.

Antecedente

Tot pe site-ul Ziaruldeazi.info au fost plasate recent, ”știri” despre ”decesul” altor vedete din R. Moldova și din străinătate: Vitalie Dani, Adrian Ursu și Brad Pitt. De asemenea, acest site a postat și informația falsă că „Jurnal TV a cumpărat Ziarul de Gardă cu 80.000 euro”. Textul nu are însă nicio legătură cu titlul, fiind publicat doar un citat... dintr-un tratat de psihologie.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

Nu este citată nicio sursă;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste ”decese”;

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Nu este indicată sursa fotografiilor;

Pe site-urile care au publicat falsurile nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale.

Ziaruldeazi.info a fost înregistrat pe un server în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă, iar instrumentul online de verificare a locației serverelor resurselor web Whois.domaintools.comnu are date despre persoana sau compania care l-a înregistrat, la fel ca și în cazul site-ului Expert-news-romania.info, înregistrat pe un server din Franța.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Ziaruldeazi.info și Expert-news-romania.info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării