133
0
Expoziție dedicată lui Ștefan cel Mare, inaugurată la o bibliotecă
133
0

Expoziția cu genericul „Ștefan cel Mare și Sfânt: din istorie în veșnicie” a fost vernisată marți, 2 iulie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, când s-au împlinit 515 ani de la trecerea sa în eternitate.

Foto: moldpres.md

Potrivit directorului adjunct al instituției, Aliona Tostogan, expoziția cuprinde peste 220 de documente din colecțiile bibliotecii, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

De asemenea, aici a fost expusă o publicație rară, în original, din 1857, "Istoria Moldovei pe timp de 500 ani până la zilele noastre", semnată de Manolache Drăghici, în care cronicarul descrie evenimentele din viața Moldovei, inclusiv venirea la tron a lui Ștefan cel Mare.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eșanu a menționat că Ștefan cel Mare este o personalitate de prim rang în istoria noastră. ”A fost un domn de toată lauda, care a ctitorit biserici, cetăți și mănăstiri. În 1992, Ștefan cel Mare a fost canonizat”, a accentuat academicianul Andrei Eşanu.

La rândul său, istoricul Ion Negrei a afirmat că Ștefan cel Mare și Sfânt a avut o viziune general europeană. ”Ștefan cel Mare și Sfânt este ctitor de cultură națională”, a constatat Ion Negrei.

În fața celor prezenți a susținut un recital muzical compozitorul și interpretul Ilie Văluță.

Ştefan al III-lea, numit Ştefan cel Mare, a fost domnitor al  Moldovei timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504. A purtat 36 de războaie, dintre care doar două le-a pierdut şi a construit 44 de mănăstiri şi biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, în iunie 1992.  S-a stins din viaţă la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter